Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 25

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Мнения
    3,603
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Това предимно се получава при липов или слънчогледов мед, а може и при други. Някои колеги казват, че се получава като се смесят два вида мед, но тогава се получава горно и долно кристализиране. Тук е еднородно. Меда е с отлични качества.
    Да бе да, от години имам само мед от слънчоглед и липа и рано напролет някъкъв де не го знам от какво е.В никъкъв случай не може да се твърди, че това е типична кристализация на мед от слънчоглед и липа.
    По скоро такъв мед който не е съхраняван като хората или например точно в кристализацията е преместен в помещение с друг температурен режим

  2. #2
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Мнения
    6,051
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Да бе да, от години имам само мед от слънчоглед и липа и рано напролет някъкъв де не го знам от какво е.В никъкъв случай не може да се твърди, че това е типична кристализация на мед от слънчоглед и липа.
    По скоро такъв мед който не е съхраняван като хората или например точно в кристализацията е преместен в помещение с друг температурен режим
    Затова съм казал, че предимно при тях се получава, но това е и рядко явление. При мен се е случвало един или два пъти, а доста мед съм прекарал през ръцете си. Съхранява се винаги на едно и също място, меда се вади винаги при почти пълно запечатване.

  3. #3
    Наблюдател
    Регистриран
    19.02.2020
    Мнения
    7
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Затова съм казал, че предимно при тях се получава, но това е и рядко явление. При мен се е случвало един или два пъти, а доста мед съм прекарал през ръцете си. Съхранява се винаги на едно и също място, меда се вади винаги при почти пълно запечатване.
    И в крайна сметка сякаш има протовоположни мнения по въпроса - този мед годен ли е за консумация или не. Нека повече хора да изкажат мнение, ако не възразяват.
    Иначе медът на снимките няма слънчогледов нектар, със сигурност, за липа не е изключено да има някакво минимално количество. Бурканите не са били нагрявани и са били съхранямани в хладно помещение, без пряко слънчева светлина. Аз си мислех, че може да е имало неузрял мед, но се сетих, че накрая, при окончателното сваляне на магазините, имаше кошери, които бяха вкарали малко нектар в питите, които бяха върнати за олизване, и този нектар беше много рядък и затова го сипах в едно шише от минерална вода - сега този мед е кристализирал хомогенно. Така че малко теорията ми беше разклатена и затова пуснах този въпрос тук, в този сайт.
    Така че - нека повече пчелари да изкажат мнение. Благодаря!

  4. #4
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Мнения
    6,051
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от petar12345 Виж публикацията
    И в крайна сметка сякаш има протовоположни мнения по въпроса - този мед годен ли е за консумация или не. Нека повече хора да изкажат мнение, ако не възразяват.
    Иначе медът на снимките няма слънчогледов нектар, със сигурност, за липа не е изключено да има някакво минимално количество. Бурканите не са били нагрявани и са били съхранямани в хладно помещение, без пряко слънчева светлина. Аз си мислех, че може да е имало неузрял мед, но се сетих, че накрая, при окончателното сваляне на магазините, имаше кошери, които бяха вкарали малко нектар в питите, които бяха върнати за олизване, и този нектар беше много рядък и затова го сипах в едно шише от минерална вода - сега този мед е кристализирал хомогенно. Така че малко теорията ми беше разклатена и затова пуснах този въпрос тук, в този сайт.
    Така че - нека повече пчелари да изкажат мнение. Благодаря!
    Както и ти каза има някакво количество липа в меда. За мен меда е идеален. Обаче, ако толкова се съмнявате в качеството му, го пускай на пчелите и си решаваш проблема.

  5. #5
    Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Мнения
    68
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Този мед от запечатани пити ли е ваден? Мисля,че е с високо водно съдържание.А иначе ако не е вкиснал няма проблем да го консумираш.

  6. #6
    Наблюдател
    Регистриран
    19.02.2020
    Мнения
    7
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Генов Виж публикацията
    Този мед от запечатани пити ли е ваден? Мисля,че е с високо водно съдържание.А иначе ако не е вкиснал няма проблем да го консумираш.
    Със сигурност не са били напълно запечатани, но не мога да кажа с точност. Не се е вкиснал.

  7. #7
    VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Мнения
    3,603
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от petar12345 Виж публикацията
    Със сигурност не са били напълно запечатани, но не мога да кажа с точност. Не се е вкиснал.
    Няма му нищо на меда просто е неугледен кофти кристализация.Иначе анализ ама си е цифра вероятно.А къде и как го съхраняваш.Местен ли е например от топло в студено помещение.

  8. #8
    Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Мнения
    972
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от petar12345 Виж публикацията
    И в крайна сметка сякаш има протовоположни мнения по въпроса - този мед годен ли е за консумация или не. Нека повече хора да изкажат мнение, ако не възразяват.
    Иначе медът на снимките няма слънчогледов нектар, със сигурност, за липа не е изключено да има някакво минимално количество. Бурканите не са били нагрявани и са били съхранямани в хладно помещение, без пряко слънчева светлина. Аз си мислех, че може да е имало неузрял мед, но се сетих, че накрая, при окончателното сваляне на магазините, имаше кошери, които бяха вкарали малко нектар в питите, които бяха върнати за олизване, и този нектар беше много рядък и затова го сипах в едно шише от минерална вода - сега този мед е кристализирал хомогенно. Така че малко теорията ми беше разклатена и затова пуснах този въпрос тук, в този сайт.
    Така че - нека повече пчелари да изкажат мнение. Благодаря!
    Този мед е годен за консумация,докато не започне леко да понакиселява.След това започва да бражди на езика и осезаемо да кисели ,а и при вкусване е кисел и замирисва на кисело.Течната фракция се отделя отгоре и става рядка като сироп, а кристалите стават още по–едри. При това положение става за хранене на пчелите след като го загрееш до 40–45 градуса/може и малко отгоре/ за да спреш започналото прокисване.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •