Когато пчелното кълбо е в предната част на рамките и назад и отгоре има мед, няма нужда от застраховане. Всеки сам решава за себе си и за пчелите си. Аз стигнах до този извод след доста годинки проби и застраховане. Имал съм случаи пълно с мед и смъкнали питката там където трябва да има пило и се задръстили... Затова преглед и питки само на нуждаещите се.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
И при мен запасите тази година са предостатъчно. Само няколко семейства са захапали питките апифонда. И да остане нещо от тях ще ги сложа в хранилките да си ги взимат ако искат. И аз от 34 семейства съм с 1 жертва. Нещо се е случило с майката предполагам още есента. Намерих запечатано търтеево пило на една пита, и кълбото е било малко. Тази седмица смятам да третирам с йод за нозема профилактично.
А вчера при хубавото време са започнали да носят много вода,на чешмата беше пълно, миналата седмица не беше така.
Полупланински район 700 м.н.в.
8 рамкови многокорпусни кошери,хибридна система.
Започвам да се замислям за втори магазин, днес ги отворих набързо, всички са налични, януарските питки са ги изяли, сложих нови, януари ми изглеждаха слаби с малко пчела върху питите, днес видях доста повече пчели отгоре, явно майките работят, но не съм преглеждал питите, два от кошерите имаха доста пчели спрямо останалите, явно са избързали с развитието
, благодаря на всички за съветите, тази година мисля да ги ровя по-малко и да ги оставя да си работят на спокойствие
![]()
Освен слагането, има значение и с какви рамки са въпросните магазини? Вече изградени, неизградени , комбинация от двете, рамки с част от основа или пък само рамки без основи? Да не говорим, че ако сложиш магазин(с каквито и рамки да е) и вали една седмица след това ще подобриш значително биоразнообразието в ареала.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Ще видя как ще върви градежа на първия магазин, за сега имам от миналата година изградени осем магазинни, четири ще ги бракувам, и ще сложа нови, ако градят усилено в сезона, ще сложа втория магазин, ако не градят, ще остане за догодина, всичко зависи от годината, правилно ли мисля, едни ми пишат да слагам втория, други ме подбъзикват, вече не знам на кого да вярвам
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))