Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1251

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Задължително минимум с два магазина, а ако не искаш да се роят може и трети. Защото 5 ДБ рамки със ЗП като се излюпят им трябва достатъчно място да се съберат в кошера, като например два магазина поне.
    Иначе миналата седмица при мен над 800 м надморска височина все още няма пило, въпреки топлата зима, явно пчелите си действат по биологическия си часовник, а не по нашите размисли и помисли... И имат многоооо мед, явно не са консумирали много. Имаше 10 тина с по малко запаси на които сложих по половин питка Апифонда от 2.5 кг. и найлон отгоре на всички семейства. Не съм на принципа да се слагат питки на всички семейства едновременно, правя преглед и слагам само на нуждаещите се. От 35 семейства имам само 3 празни кошера, но това се случи още преди Коледа.... Успешна година на всички колеги.
    Евгени, тази година и на мен ми прави впечатление, че запасите са предостатъчни, съпоставимо с предната топла зима. Питките обаче, според мен са застраховка на пчеларя. До сега добре, от тук на после какво ще е, само Господ знае.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Когато пчелното кълбо е в предната част на рамките и назад и отгоре има мед, няма нужда от застраховане. Всеки сам решава за себе си и за пчелите си. Аз стигнах до този извод след доста годинки проби и застраховане. Имал съм случаи пълно с мед и смъкнали питката там където трябва да има пило и се задръстили... Затова преглед и питки само на нуждаещите се.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Когато пчелното кълбо е в предната част на рамките и назад и отгоре има мед, няма нужда от застраховане. Всеки сам решава за себе си и за пчелите си. Аз стигнах до този извод след доста годинки проби и застраховане. Имал съм случаи пълно с мед и смъкнали питката там където трябва да има пило и се задръстили... Затова преглед и питки само на нуждаещите се.
    Това е така, въпроса е човек да има достатъчно време за заигравка. Както и ти каза, човек сам си избира начина на работа с пчелите.

Автор
    Регистриран
    16.03.2011
    Пчеларски район
    с.Гълъбник Община Радомир
    И при мен запасите тази година са предостатъчно. Само няколко семейства са захапали питките апифонда. И да остане нещо от тях ще ги сложа в хранилките да си ги взимат ако искат. И аз от 34 семейства съм с 1 жертва. Нещо се е случило с майката предполагам още есента. Намерих запечатано търтеево пило на една пита, и кълбото е било малко. Тази седмица смятам да третирам с йод за нозема профилактично.
    А вчера при хубавото време са започнали да носят много вода,на чешмата беше пълно, миналата седмица не беше така.
    Полупланински район 700 м.н.в.
    8 рамкови многокорпусни кошери,хибридна система.

Автор
    Регистриран
    11.02.2018
    Започвам да се замислям за втори магазин , днес ги отворих набързо, всички са налични, януарските питки са ги изяли, сложих нови, януари ми изглеждаха слаби с малко пчела върху питите, днес видях доста повече пчели отгоре, явно майките работят, но не съм преглеждал питите, два от кошерите имаха доста пчели спрямо останалите, явно са избързали с развитието , благодаря на всички за съветите, тази година мисля да ги ровя по-малко и да ги оставя да си работят на спокойствие

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.07.2016
    Пчеларски район
    Любимец
    Цитат Първоначално публикувано от gln Виж публикацията
    Започвам да се замислям за втори магазин
    Не се замисляй, че даже и си закъснял. Аз преди малко метнах втория и сега си отварям една изпотена бира.

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Цитат Първоначално публикувано от ndm Виж публикацията
    Не се замисляй, че даже и си закъснял. Аз преди малко метнах втория и сега си отварям една изпотена бира.

Аз пък закъснях и вчера изпуснах рой....

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    До сега добре, от тук на после какво ще е, само Господ знае.
    Мисля,че досега Господ знаеше и ни поправяше грешките допуснати есента.От тук нататък сме ние и зърнарите–зависи с какво ще пръскат.За 2018 и 19 година нямам поглед върху нещата,но 2016 г.ми разказаха играта в движение.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Освен слагането, има значение и с какви рамки са въпросните магазини? Вече изградени, неизградени , комбинация от двете, рамки с част от основа или пък само рамки без основи? Да не говорим, че ако сложиш магазин(с каквито и рамки да е) и вали една седмица след това ще подобриш значително биоразнообразието в ареала.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Автор
    Регистриран
    11.02.2018
    Ще видя как ще върви градежа на първия магазин, за сега имам от миналата година изградени осем магазинни, четири ще ги бракувам, и ще сложа нови, ако градят усилено в сезона, ще сложа втория магазин, ако не градят, ще остане за догодина, всичко зависи от годината, правилно ли мисля, едни ми пишат да слагам втория, други ме подбъзикват, вече не знам на кого да вярвам

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •