Хубаво време днес, семействата се скъсаха да носят прашец.Като цяло съм доволен от видяното, вече се развиват,като някои ми правят впечатление, че вървят добре. Обединяването от миналата седмица е сполучливо, днес видях снасяща майка , като пило имаше на 2 рамки двустранно , но не толкова много,бяха полирали и съседната пита. Отворих и десетина семейства, които ми се сториха по-малко активни от другите. Като цяло бяха в единия край и храната им беше много малко точно където беше кълбото и явно това им пречеше.Прехвърлих от другия край пълни рамки и махнах празните.Имам и семейство без никакво пило, което ме учуди.На около 6-7 рамки е кълбото, демек средно семейство, видях и майката и не ми се стори да има някакъв проблем, и въпреки това нямаше пило и летеж за прашец както всички други.Отворих и едно семейство, което мисля, че е от първенците, ей така за информация, макар да виждах по динамиката на прелката, че всичко е наред. Имаше 4 пити запечатано пило и покриваха около 8=9 рамки при разпръснато кълбо.Семейството е с миналогодишна самосменна майка. Искам само още веднъж да потвърдя тезата, че младите майки са най-качествени.Всички силни семейства са с миналогодишни майки.Имам и 5 майки от 2017 г, като само едно е силно от тях, но имам съмнения , че може да са я сменили есента, че ми прави впечатление силата му. От 2018 г майките като цяло не се представят добре, съдейки по семействата.Абе ако може всеки да си сменя майките всяка година е най-добре.
Успешен сезон, колеги!
Днес надигнах капаците на 20-30 кошера.Понеже липата цъфти от събота исках да видя колко е притока и дали има нужда от нови магазини.Положението е трагично-мед няма,летеж има,но вял.Магазините са празни,във 2 корпус са започнали да трупат някакви венци.
Положението е отчайващо-няма да има и за продажби на буркан.
Системата 2 ЛР корпуса с магазини.
Майки има - сандъци няма. Сандъци има - пчели няма. Пчели има - рамки няма, рамки има - пило няма, пило има - място няма, място има - средства няма, средства има - време няма.... Егати занаята
Solaris60
Ние сме на същата система, положението в момента е подобно по отношение на притока, летеж силен, тъгват по тъмно, но това е от два дни, цъфти липа и кестен. Интересно, че тук валя цял месец, температурите не бяха високи, имаше почти непрекъснат летеж, без дните в които валежите бяха силни по цял ден, и притока не беше зле в силните семейства. Като цяло тази година се очертава най-добра от към паша в този район, не е спирала от април, добивите не са нещо фантастично, но не е зле, като се има впредвид студеното и дъждовно време. Обикновено след липата пашата затихва, но си поддържат постоянни запасите, има малък излишък. Много упорито роево налегна някои семейства, времето забави пронасянето на майките и не малка част сега рестартират, но ще ги местим за развитие и запасяване, ако останат в Правец, ще искат помощ.
И при мен същата история.Ли пата е цъфнала преди повече от седмица.В събота отворих повече от 10 семейства, имаше сухи плодници,не говоря за магазини, а летежа страхотен.Такъв глад посред лято не си спомням.Положителното беше че са вдигнали яко пилото, и питите целите в пило без никакъв венец.Дано да прогнозират по-добре времето от нас, че иначе не знам какво ще правя.Определено август ще имам силни семейства,дано да има от какво да съберат след толкова дъжд.Чакам до седмица-две слънчоглед, дано поне от него да съберат. Иначе до момента годината е пълен провал за мен.
И при мен същата работа корпусите леки като перо ама липата още не е започнала. Гледам ги по капините събират, но определено е глед. И пилото не е много. Дано като цъфне липата се пооправят.
Аз съм на същото мнение, просто после няма от какво да направят зимните запаси, стига само за неголеми венци. И искат много хранене, много съжалявам за всички колеги, при които годината е била лоша. Ние също имаме семейства без запаси, но вече сме вадили от някои от тях, повечето са изпадали в роево и вземането на меда ни беше противороева мярка, обаче плануваме обедидение на такива поотслабнали семейства с млади майки с други които имат запаси. Дано се получат, защото обединенията все ни куцат. Уж всичко е спазено, но понякога става страшно и жалко.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))