Цитат Първоначално публикувано от Filyov Виж публикацията
Така е, това е само съпътсваща причина. Основната причина не мога да я определя, може би се корени в майката. Видях също и над десетина отворени стари маточници, вероятно роеви , но не мога да кажа откога са.
Март месец си закупих 3 пчелни семейства, като това беше най-слабото, на 3 март имаше 2 пити пчели. После постепенно се засили и даде сравнително добро количество мед, юни и юли. След това чак края на октомври, ноември забелязах повече подмор, но поради липса на опит, не взех никакви мерки освен да му стесня входовете, да сложа мишепредпазители и да третирам с Оксалис. Направи ми впечатление, че кълбото е загинало, заедно с малко люпещо се пило, на 10-20 см под горните летви, като храната, запечатан мед, се намираше над и встрани от тях (около 20-30% останал меден венец). Пилото ми изглеждаше нормално.
Аз си го обяснявам така.Впррочем да те попитам--1.И трите ли с-ва са закупени от един пчелин? 2.Другите две с--ва живи ли са и в каква кондиция са сега?
Ако отговорите са положителни, причината за смърта на третото с--во не е болест.До юли е работила старата майка–с която си го купил. По някаква причина тя е изчезнала(убил си я по не внимание при преглед или си я повредил,което е по-вероятно).От там тръгва дисбаланса между млада пчела и застаряваща.Октомври и ноември измира почти всичката пчела която е работила по преработката на запасяващия нектар,сироп.А тя е точно застаряващата. Младата,излюпена август,септември и част от октомври не взема участие в тези дейности или ако взема то е много малко.При твоето семейство се е получило точно обратно.Заради това всички що годе млади пчели вземат участие при преработката и численоста им е стигнала до този момент-20.01 или няколко дни повече.Количеството им не е било достатъчно дори да издържат и на тази топла зима за да подържат необходимата температура.Така си го обяснявам аз ,изхождайки от написаното от теб.