Цитат Първоначално публикувано от mici-92 Виж публикацията
Мисля,че не е добре,за всичко да виниш мястото на пчелина.Намираш се на склон,а ако е в затворена котловина?При теб въздуха циркулира и не би трябвало влагата да е повече.Има места с далеч по-малко слънцечасове.Правилно отбеляза,че майката е дребна,като пчела.Не е снасяла добре,остарели пчелите,впоследствие останали малко и заговорил инстинкта за съхранение и пилото по никое време довело до гибел.Може и да не съм прав,но все пак помисли за причината!
Така е, това е само съпътсваща причина. Основната причина не мога да я определя, може би се корени в майката. Видях също и над десетина отворени стари маточници, вероятно роеви , но не мога да кажа откога са.
Март месец си закупих 3 пчелни семейства, като това беше най-слабото, на 3 март имаше 2 пити пчели. После постепенно се засили и даде сравнително добро количество мед, юни и юли. След това чак края на октомври, ноември забелязах повече подмор, но поради липса на опит, не взех никакви мерки освен да му стесня входовете, да сложа мишепредпазители и да третирам с Оксалис. Направи ми впечатление, че кълбото е загинало, заедно с малко люпещо се пило, на 10-20 см под горните летви, като храната, запечатан мед, се намираше над и встрани от тях (около 20-30% останал меден венец). Пилото ми изглеждаше нормално.

И само да допълня, видях едва тук там отделни килийки останал прашец.