Цитат Първоначално публикувано от mici-92 Виж публикацията
Мисля,че не е добре,за всичко да виниш мястото на пчелина.Намираш се на склон,а ако е в затворена котловина?При теб въздуха циркулира и не би трябвало влагата да е повече.Има места с далеч по-малко слънцечасове.Правилно отбеляза,че майката е дребна,като пчела.Не е снасяла добре,остарели пчелите,впоследствие останали малко и заговорил инстинкта за съхранение и пилото по никое време довело до гибел.Може и да не съм прав,но все пак помисли за причината!
Когато майката работи активно е захранена добре и за това е голяма, в този етап на годината е напълно нормално майката да е с по малки размери, все пак яйсеснасянето в момента е ограничено само в кълбото. Мястото също според мен не е проблема нито големината на майката. Като чета какво е написал Filyov че това е бил слаб кошер после се вдигнал и събрал мед, напълно възможно майката да е некачествена и да е спряла рано с пилото което е довело да рязко падане след като е умряла работната пчела от последната паша. Кошер зазимен със стари пчели умира по това време, но това е просто предположение, причинете може да са много, най важно е както казва Трендафил Дончев лечение и профилактика.