Първоначално публикувано от
Алексиев
Има и по-лесен начин за изплитане на тръвна и мисля, че стават по удобни, здрави и...красивиСтремим се да избутваме пръчките назад към заплетеното, т.е да увеличим диаметъра докато достигнем желания размер. Изправянето или стесняването става като натискаме ребрата навътре и издърпваме пръчките напред т.е плетем по стегнато. Завършването навремето се правеше с преплитане на три пръчки но сега има лесен начин, пробиват се дупки и се връзват с подходяща тел за ребрата. Измазването е и от двете страни с говежди говна пепел и плява ако има. Служи като армировк. а и не се напуква но и без нея става. Добре е да се измазва на няколко пъти но не и да се натрупва. Пепелта не знам точно каква роля играе, но си спомням навремето семената за посев се запазваха само омешани с пепел иначе "изпасулките"/молците/ им разказваха играта. Виждал съм как се хваща рояк в тръвна още при излизането му, никак не е лесно да държиш тръвната над главата си или на рамото, затова си мисля,че трябва да са леки и удобни. Имам няколко изплетени не измазани, ще ги снимам и ако някой помогне ще ги покажа. На пръв поглед е трудно но иначе лесно и увлекателно занимание. Знам как се изплита и кафтар но само ръжта става достатъчно висока та да става за кафтар а се съмнявам някъде да я има. Ако има интерес, питайте.