Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
...Пита с майката се поставя в новия и се стръскват половината пчели, останалите ще се върнат... Ако предварително си е подготвил нови майки си е направо - кеф. ...
Аз точно това се опитвам да избегна - търсене на майката из питите, стръскване на пчели /пак ровене из питите/ и т.н. В описаното ми хареса това, че освен да намеря една пита прясно пило и да сложа майка в клетка, друга операция с питите от кошера няма.

Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
...Ще премяташ магазини и корпуси в несвяст, но той има количка за вдигане и не му пука.
Метода е описан за момент, когато така или иначе ще премяташ магазините, за да вадиш мед /все едно слагаш пчелогонка/, а в плодника ровиш само за рамка с прясно пило.

Цитат Първоначално публикувано от julian103 Виж публикацията
Благодаря, г-н Дончев, но този метод е (почти)традиционния за правене на отводки (с разделяне на летящите пчели)...
Не се разделят летящите при този метод, те всичките се събират в новия кошер.

Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
Има и още по - прост начин и за 5 минути се постига, но хайде да не дразним лъвовете.
Моят най-прост начин е, като намеря кошер с два яко пълни корпуса с пило и пчели, просто вземам единия корпус и с него на ново място образувам отводка. Ако имам време, след няколко дни поглеждам къде е останала майката, колкото да знам. Най-често и това не правя. Ако имам време, развалям първите запечатани маточници, ако имам още повече време, купувам и придавам майка, но понеже нямам време, в общия случай ги оставям да се оправят сами, което оцелее. Мед - колкото-толкова.

Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
Впечатлението ми е, че търси негативите на метода за евентуална бъдеща употреба.
Търся по-добър начин от моя мързеливия, но пак да е без ровене из плодника. Поставил съм си за цел да ровя само веднъж годишно по-подробно вътре, колкото все пак старите пити за брак да се махат. Още не съм го постигнал, защото не ми достига опит да познавам по външни признаци какво се случва вътре в кошера, за да знам има ли смисъл да го отварям. За тази цел ми е електрониката, ама един господ знаех дали ще ми се случи.