Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 126

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Знам, че има метод с налитане при майката, не съм пробвал, гореописаното доста ми прилича на това, само че по-усложнено.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Знам, че има метод с налитане при майката, не съм пробвал, гореописаното доста ми прилича на това, само че по-усложнено.
    Да. Това загатнах в по горния си пост. Нищо ново под Слънцето.

Заслужил Автор
    Регистриран
    16.07.2016
    Пчеларски район
    Западен Вр.Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Метода е добър и аз го ползвам често. Добър е най - вече за начинаещи пчелари и е възможно още малко да се опрости с което да се съкрати некомпетентното ровене на начинаещия и евентуалното смачкване на майката.
    Да. Това загатнах в по горния си пост. Нищо ново под Слънцето.
    Г-н Дончев, щом сте ползвали този метод, бихте ли го описали подробно и опростено?
    Благодаря предварително!
    Реших да живея вечно. Засега всичко върви добре.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от julian103 Виж публикацията
    Г-н Дончев, щом сте ползвали този метод, бихте ли го описали подробно и опростено?
    Благодаря предварително!
    Пренасяш основния кошер в страни, а на старото място поставяш нов. Пита с майката се поставя в новия и се стръскват половината пчели, останалите ще се върнат. В новият се поставят готови пити или основи. Сироп на корем/особено при основи/ и се следи работата им. В другия се оставя майка за приемане или се оставя да си произведе. Това по решение на пчеларя. Ако предварително си е подготвил нови майки си е направо - кеф. И тук се подава сироп, но по - внимателно. Може и още по - прост и мързелив начин, но вече се започва прекаляване, което не е за предпочитане.

Заслужил Автор
    Регистриран
    16.07.2016
    Пчеларски район
    Западен Вр.Балкан
    Пренасяш основния кошер в страни, а на старото място поставяш нов. Пита с майката се поставя в новия и се стръскват половината пчели, останалите ще се върнат. В новият се поставят готови пити или основи. Сироп на корем/особено при основи/ и се следи работата им. В другия се оставя майка за приемане или се оставя да си произведе. Това по решение на пчеларя. Ако предварително си е подготвил нови майки си е направо - кеф. И тук се подава сироп, но по - внимателно. Може и още по - прост и мързелив начин, но вече се започва прекаляване, което не е за предпочитане.

Благодаря, г-н Дончев, но този метод е (почти)традиционния за правене на отводки (с разделяне на летящите пчели)! В тази тема (постнато в №1) се обяснява друго - извеждане на излишни след пашата пчели, захванали се на подкапачната табла върху противоакарни лентички (поне аз така го разбрах ) и висящи в празен (без рамки) магазин.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от julian103 Виж публикацията
    Благодаря, г-н Дончев, но този метод е (почти)традиционния за правене на отводки (с разделяне на летящите пчели)! В тази тема (постнато в №1) се обяснява друго - извеждане на излишни след пашата пчели, захванали се на подкапачната табла върху противоакарни лентички (поне аз така го разбрах ) и висящи в празен (без рамки) магазин.
    Така де. В единия случай си ги местим ние, без да се интересуваме кои пчели какви са, а в другия след като махнем корпуса/магазина, отнемаме насъбралите се пчели. Отместваме основния кошер и поставяме тези пчели в нов. Летящите се присъединяват и те към него. Принципа е един и същи, но начина на извършване е малко по различен. В момента в който махна корпуса/магазина с мед ще имам работа по него - вадене на меда примерно и тогава няма как хем мед да вадя, хем пчели да разделям. А има ли значение коя пчела ще сложа тук или там - все пчели. Не - да били работните от корпуса/магазина. Те сигурно другите са безработни. Абе, всеки си прави някакви експерименти, пише разни статии и чака да стане звезда.

Заслужил Автор
    Регистриран
    16.07.2016
    Пчеларски район
    Западен Вр.Балкан
    ... Те сигурно другите са безработни. ...
    Точно това иска да каже автора, че са безработни! И като ги изведе в отводката им спуква гъ$а от работа на 9/11 восъчни основи. А и за лентичките нищо не обяснихте г-н Дончев. Защото може би в тях е "пиниза" на тоя метод - "Освободихме, чрез поставяне на рамката с пило и на противоакарните лентички, новосъздаденото семейство от голям брой акари.
    Новото пчелно семейство ще се развива изцяло на новоизградени и незаразени пити, с което е освободено и от много други болести и проблеми".

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Както си го описал си е направо песен. От поста на агрото, направо ми се зави свят, а и баси лесното. Ще премяташ магазини и корпуси в несвяст, но той има количка за вдигане и не му пука.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Както си го описал си е направо песен. От поста на агрото, направо ми се зави свят, а и баси лесното. Ще премяташ магазини и корпуси в несвяст, но той има количка за вдигане и не му пука.
    Колкото по просто и бързо се работи с пчелите е толкова по - добре за тях.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •