За рояци и капанчета ти е рано да мислиш. Най добрата система за начинаещ е Дадан Блат и повечето сме минали през него. Започни си с два три кошера както ти писах в предните коментари да получиш базовите знания пък тогава ако решиш в целия град слагай капани. Когато добиеш опит и рутина тогава вече може да почнеш да си играеш с различните видове системи. Аз не бих си направил миш маш от системи още първата година и хептен да се объркам. Сега имам и Дадан Блат и ЛР, осмаци и десятки. За мен Дадан Блата не е кошер за полски район с бурна и интензивна паша защото по лесно изпада в роево и при бурна паша плодника почти винаги е задръстен а да не говорим какво се получава като влезе от паша в паша (как "окапва"), но виж в гората се представя чудесно! Нямах намерение да изпадам в подробности и съжалявам че се отклоних "лирично" хептен да се объркаш но.... Между другото в Бургас е пълно с рояци по зазиданите комини по блоковете. Покрай работата си съм се качвал не на един или два покрива и голяма част от рояците в града идват именно от там а не от недоглеждане на пчелините. В комините много бързо им отеснява и рояците се появяват 10-15 дена преди кошерите по пчелините да изпаднат в роево. Иначе тази година няма да е роева, роева беше 2016 година, сега 2019 също иначе казано на всеки 3 години имаме една такава. Даже напротив ще се повтори пролетта на 2017 година когато пчелите иззимиха слаби и в повечето райони имаше 30-40 а някъде и 80-90 % смъртност! Колкото до района Банево, Ветрен имам наблюдения и си е нормален полски район с интензивно земеделие. Има от всичко по малко, колеги вадят среден добив 25-30 кг от семейство без да се напъват
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Христов ползвай рутови корпуси за плодник и даданови магазини. Това е хибрид. Освен тях пробвай и няколко фарара.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))