Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
Здарвейте, Апитрейд. Радвам се че можем да проведем този разговор открито и евентуално с факти. Моето твърдение за силно подозрение, че няма начин меда предлаган в Акция от Лидъл и "произведен" от вас да е български полифлорен мед се базира на следните факти и сметки. До ..... 10 обявената от вас изкупна цена е 4,00 лева за мед докаран при вас. Всички знаем, че имате честно отношение и закупувате мед на цената която е бил доставен при вас без значение каква е тя в момента на реалното заплащане на меда. Обикновено заплащането е 40-45 дни след датата на доставката заради пробите които правите. От това следва че до ..... 11 вие разполагате с български мед изкупен на цена 4,00 лева. Не е съм сигурен колко ви струва пакетажа, но ще си позволя да предположа 0,25 буркан, 0,05 капачка, 0,04 етикет, 0,05 втечняване и хомогенизиране, разход за труд 0,10 други разходи 0,05. Тоест продукта Родна стряха достигна цена 4,54 лв. + 20% ддс това е 4,45 лв. вероятно ще кажете на труда не се слага ДДС и на втечняването, но там пък има осигуровки и амортизации така, че сметката е долу горе такава за мен. Колкото и добър търговец да е Лидъл не виждам как ще продава продукт на загуба. Аз имам 13 години опит в търговията с хранителни стоки и чудесно знам че при нормални условия надценката е 15-20 % а в условия на акция е около 5%. Ето така достигнах до заключението че нещо не е в ред. Преди доста време когато пуснахте мед Родна стряха и обявихте цени над 10,00лв на кг бях единствения който ви защити и отново направи подобна сметка за да покаже, че това е нормална цена. За съжаление сега не мога да кажа това.
Ако оставим сметките на страна, тъй като те са ваша финансова тайна, а аз само мога да предполагам какви са и разговора ще стигне до никъде, нека ви задам въпроса така. След като цената на едро се срина и вие чудесно осъзнавате, че на сегашните нива не може да става и дума за профисионално та дори и пчеларство за допълнителен доход, защо посегнахте с тази акция и на последния лъч надежда който ни остана- продажбите на дребно? Както казахте във вашия пост вие и Лидъл сте сериозни търговци и поне вие няма начин да не си давате сметка, че с такива действия тотално затривате хората без които не можете- производителите на стоката с която търгувате. За ме остава само един единствен отговор и той е че имате възможност да ползвате други доставки. Ако не съм прав, че се радвам да ме оборите.

П.П. да наистина тази година работих с Апитрейд за пръв път. Всичко беше точно както е уговорено, без никакви неприятности. Казаха ми условията, приех ги и нямаше никакво шикалкавене, забавяне и т.н.

Здравейте,

Първо, по презумпция правенето на чужда сметка е една от българските черти, които са причина мястото, на което живеем, да е все още далеч от развития свят. Но Вие имате самочувствието да направите нашата сметка, както и тази на Лидл, в което няма лошо. Проблемът идва, когато сметката Ви е крива и в следствие на това правите публични твърдения пред огромен кръг хора (фейсбук група с над 30 000 члена), които са неверни, заблуждаващи и уронващи престижа на два пазарни субекта. Това от своя страна би могло да доведе до пропуснати ползи за тях - една доста дълга тема, в която вещи са юристите и обикновено е свързана с неприятни емоции. Твърдението Ви в записа е ясно и категорично направено повече от веднъж и не е за "силно подозрение".

Макар че не ми се иска да слизам на това ниво на разговор, ще отбележа само някои неща: първо, нето теглото на артикула е 900 гр., а не 1 кг. Второ - посочените цени тук имат изцяло информативна цел - на каква цена изкупуваме и от коя дата по никакъв начин не е обвързано с публикациите тук. Всеки пчелар, щом реши да продава, се свързва с нас и получава цена, на която това може да стане. Трето - с цялото му уважение към дългогодишния Ви опит в търговията, оставам с впечатлението, че не знаете как функционира системата на данък добавена стойност (ДДС). Това е косвен данък, който се плаща от крайния потребител (в случая клиента на супермаркета). Незнанието Ви не е голям грях, защото болшинството от хората в България не са запознати как работи данъка, въпреки, че го плащат ежедневно, но е добре щом го ползвате за аргумент в твърденията си, да си направите труда и да разберете що е то ДДС и как функционира. Четвърто - всеки пазарен субект е свободен да решава с какъв марж да работи и никой няма право да му търси сметка за това.

По последното Ви твърдение, че сме посегнали на хората, които ни снабдяват със суровина - с това не мога да се съглася. Един от водещите търговци в страната решава да продава качествен български мед, зад който застава с името си и прави на продукта сериозна рекламна кампания. Това води до популяризирането на българския мед сред потребителите, дава възможност на широк кръг хора да си го купят и да се убедят, че е хубаво да се яде мед. Така че, монетата има две страни.

Поздрави