Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 2387

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    До миналата есен не вярвах,че осите могат да са толкова много,да действат организирано,че да пробият и силни кошери.Изядоха ми 14 кошера и може би застудяването през октомври,помогна за да не се увеличи бройката на загубите.Така,че допускам,пчелоядите да са виновни за липсата на летеж,дори и при отворени кошери.
    Ачка, при всичкото ми уважение към теб, ще споделя нещо във връзка с щетите ти по осите. Според мен преценката ти за силно семейство те е подвела. Имам предвид това, че явно в по-късен етап пчелите не са имали силата да се справят. Пак да дам пример - два пчелина, при различни условия. Единия в гора по дървета, другия в гора на гола поляна. Тия под дърветата стършели йок, дори и в капаните, тия на поляната стършели бол в капаните и къде ли не, та дори се бият по между си. Наблюдавам как обикалят кошерите и търсят единични пчели, но наближат ли прелката, пчелите веднага настръхват, а стършелите се отказват. Този който се престраши, придава богу дух. По повод захлаждането, точно тогава пчелите са в летаргия, а осите още са активни и успяват да ограбят и унищожат кошери.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Ачка, при всичкото ми уважение към теб, ще споделя нещо във връзка с щетите ти по осите. Според мен преценката ти за силно семейство те е подвела.
    Ми,слаби,слаби,колко да са слаби?Щом,ако Шефа благослови,биха вкарали акацията с клоните,а слабо семейство през есента,дали на пролет би изградило половин плодник и един магазин с во до акацията и да изпълнят с пчели плодник и 2 магазина с пчели...Таа,таз година,заради жегите,семействата са по слаби от миналата година,ама няма загуби заради оси.стършели...или пчелояди.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    ама няма загуби заради оси.стършели
    Все още не е късно.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Ми,слаби,слаби,колко да са слаби?Щом,ако Шефа благослови,биха вкарали акацията с клоните,а слабо семейство през есента,дали на пролет би изградило половин плодник и един магазин с во до акацията и да изпълнят с пчели плодник и 2 магазина с пчели...Таа,таз година,заради жегите,семействата са по слаби от миналата година,ама няма загуби заради оси.стършели...или пчелояди.
    Моите наблюдения от оси с негативни последствия са в късна есен. Нападенията в по-ранен етап от себеподобни - пчели. Късните отводки предразполагат нападения. Да, аз имам семейства със запасни, на по 3-4 рамки ДБ, но в нукове с притворена прелка и оцеляват, но .... зависи от условията и намеренията на пчеларя за пролетта.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Калине,чукай на дърво,да не ти се случва.Иначе,рязко би си променил мнението.Аз самия съм писал бях на същото мнение,нооооооо.случи се!Видях с очите си ииии,рязко ми се промени мнението,демек еволюира.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Калине,чукай на дърво,да не ти се случва.Иначе,рязко би си променил мнението.Аз самия съм писал бях на същото мнение,нооооооо.случи се!Видях с очите си ииии,рязко ми се промени мнението,демек еволюира.
    Може и да си прав Ачка. Аз уж се придържам към лафа - Никога не казвай никога. Ама по някога го забравям

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Миналата и по-миналата година, осите и стършелите бяха напаст. Сега една оса не виждам.

Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    Миналата и по-миналата година, осите и стършелите бяха напаст. Сега една оса не виждам.
    Съгласен съм.Мисля,че миналата година беше,заради студената пролет много птички не прилетяха и беше рай за насекомите.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •