Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    28.03.2016
    Нещо не много практично но ...
    Инвертиране на захарен сироп без никакви катализатори при:
    25C температура би отнело 440 години,
    100C температура съответно 53 дни.
    данните са от тук: https://chemistry.stackexchange.com/...-boiling-water

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от KostadinNK Виж публикацията
    ...Инвертиране на захарен сироп без никакви катализатори при: 25C температура би отнело 440 години...
    Пише, че за това време ще се хидролизира 50 % от наличната захароза , не всичката
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Наблюдател
    Регистриран
    28.03.2016
    Да 440 за 25C и само 50% :Thus, a solution of sucrose in water should be 50% decomposed into monomers after 440 years -- at 25 °C.
    и 53 дни за 99% при 100C :Getting 99% degradation would take about 53 days.

Наблюдател
    Регистриран
    17.02.2017
    Пчеларски район
    с.Дичин
    Здравейте! Четох много във форумите за това как да си приготвим сами инвертиран сироп. Може би не съм разбрал всичко и затова имам въпрос. Правя си казан с водна риза и се чудя коя температура трябва да следи терморегулатора- тази във водната риза или на сиропа. Ако можете, помогнете ми.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Чичо Буч Виж публикацията
    Здравейте! Четох много във форумите за това как да си приготвим сами инвертиран сироп. Може би не съм разбрал всичко и затова имам въпрос. Правя си казан с водна риза и се чудя коя температура трябва да следи терморегулатора- тази във водната риза или на сиропа. Ако можете, помогнете ми.
    Матеев го е обяснил някъде в тази тема мисля, но трябва да потърсиш.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Чичо Буч Виж публикацията
    Ензимната реакция протича в захарния разтвор /сиропа/. Там е мястото на температурния контрол. Терморегулатора следи нея, за да командва водната риза. Ще има инертност на системата, опитно ще се установи.
    Има още един ензим - той може да превръща глюкозата във фруктоза. Посредством него се добиват високофруктозни сиропи. Догодина мисля да пробвам - високофруктозният сироп трудно кристализира дори и при високи концентрации, което е удобно.
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Наблюдател
    Регистриран
    17.02.2017
    Пчеларски район
    с.Дичин
    Ензимът, за който говориш се казва глюкозоизомераза, но не ми се струва удачно глюкозата да бъде разграждана, защото на кашона на Апиинверт изрично пише, че състава на сиропа е глюкоза и фруктоза. Между глюкозата и захарозата в захарта има химическа връзка, която след инвертирането се разпада и в сиропа има смес от двете. Не се знае какъв ще е ефекта на този ензим върху пчелите освен че сиропа няма да кристализира. Но все пак пробвай.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Да, ама се оказва, след консултация с дебелите книги, че глюкозоизомеразата е приложима само към разтворите от чиста глюкоза /обикновено получена от царевично нишесте/, като се получава съотношение глюкоза/фруктоза около 1:1. Това ние така и така си го получаваме от захарта при инвертирането и с ензим. Разделянето по-нататък на глюкозата и фруктозата докъм 90% фруктозен сироп става на колона /реактор/ с йонообменни смоли, т.е. неприложимо в домашни условия. Така че варианта е да се снабдя с готов супервисокофруктозен сироп с 80-90% фруктоза, или да си купя готова кристална фруктоза. И двете се продават, въпрос на цена.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •