Нещо не много практично но ...
Инвертиране на захарен сироп без никакви катализатори при:
25C температура би отнело 440 години,
100C температура съответно 53 дни.
данните са от тук: https://chemistry.stackexchange.com/...-boiling-water
Нещо не много практично но ...
Инвертиране на захарен сироп без никакви катализатори при:
25C температура би отнело 440 години,
100C температура съответно 53 дни.
данните са от тук: https://chemistry.stackexchange.com/...-boiling-water
Да 440 за 25C и само 50% :Thus, a solution of sucrose in water should be 50% decomposed into monomers after 440 years -- at 25 °C.
и 53 дни за 99% при 100C :Getting 99% degradation would take about 53 days.
Здравейте! Четох много във форумите за това как да си приготвим сами инвертиран сироп. Може би не съм разбрал всичко и затова имам въпрос. Правя си казан с водна риза и се чудя коя температура трябва да следи терморегулатора- тази във водната риза или на сиропа. Ако можете, помогнете ми.
Ензимната реакция протича в захарния разтвор /сиропа/. Там е мястото на температурния контрол. Терморегулатора следи нея, за да командва водната риза. Ще има инертност на системата, опитно ще се установи.
Има още един ензим - той може да превръща глюкозата във фруктоза. Посредством него се добиват високофруктозни сиропи. Догодина мисля да пробвам - високофруктозният сироп трудно кристализира дори и при високи концентрации, което е удобно.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Ензимът, за който говориш се казва глюкозоизомераза, но не ми се струва удачно глюкозата да бъде разграждана, защото на кашона на Апиинверт изрично пише, че състава на сиропа е глюкоза и фруктоза. Между глюкозата и захарозата в захарта има химическа връзка, която след инвертирането се разпада и в сиропа има смес от двете. Не се знае какъв ще е ефекта на този ензим върху пчелите освен че сиропа няма да кристализира. Но все пак пробвай.
Да, ама се оказва, след консултация с дебелите книги, че глюкозоизомеразата е приложима само към разтворите от чиста глюкоза /обикновено получена от царевично нишесте/, като се получава съотношение глюкоза/фруктоза около 1:1. Това ние така и така си го получаваме от захарта при инвертирането и с ензим. Разделянето по-нататък на глюкозата и фруктозата докъм 90% фруктозен сироп става на колона /реактор/ с йонообменни смоли, т.е. неприложимо в домашни условия. Така че варианта е да се снабдя с готов супервисокофруктозен сироп с 80-90% фруктоза, или да си купя готова кристална фруктоза. И двете се продават, въпрос на цена.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))