Ако е така, то често трябва да виждаме две майки в кошера, а такова чудо виждат само "професионалистите". А такива като нас, които имат доста кошери, боравят с пчели вече много години, ровят постоянно кошерите и уви - нямат тоз късмет да видят, а както казах - не са слепи. Чудна работа. Ама така е. Който се хваща на глупостите на Друмев, скоро и караконджули ще започне да вижда.![]()
Аз също потвърждавам съжителството на 2 майки по това време.Прегледа е от неделя-01.09.2019 Не знаех,че са 2 , но ги видях на една рамка и се учудих.Имах на още 2 семейства подобна случка тази година.Едното семейство не съм го преглеждал скоро, но имаше 2 в продължение на поне 2 месеца.Другото имаше също 2 , но при прегледа в неделя имаше само младата.
Така,че колеги това е истина.През пролетта да са презимували 2 майки обаче не съм виждал.
А брат Друмев не можеш го стигна то неговите са повече от две то не , че и аз не съм виждал на рамка по майка ама в роене и за жалост не един път, ама това няма нищо общо със роя на г- н Иван Барабан.По мое мнение най вероятна причина е Вароатозата няма търтиево пило и гадовете излизат и са толкова много, че не могат да се напъхат в пилото и подкарват пчелите като бесни кучета е то тия пчели да не са луди да седят в тоя кошер логично е да налетят в друг барабар с майката.Между другото подобна е и тактиката на пчелите убийци а те са хибрид някакъв а наще пчели не са хибриди но не са и чиста раса.
По това време на годината целта на бягането от кошера няма да е размножаване,трябва да се търси другаде причината и най често тя е свързана с пика на акара.Това е коментирано и преди,няма нужда да се отваря въпроса в тая посока.
Друга много вероятна причина е нападение или слабо семейство.
Самосмяна по това време да тръгнат да правят,ще е нещо инцидентно с майката.Лично при мен самосмените си ги правят по време и веднага след слънчгледа.Тогава обикновенно намирам 2-3 годишни (маркирани) изхвърлени пред кошера.Няма роене,няма вълнения,семейството си върши работата само и по техните правила,резултата само го констатираш.
Да се включа и аз.Преди две години мисля , че дори и писах за това,ме изненадаха две майки при пролетния преглед на едно от семействата.Есента видях младата майка , но не я белязах и при първия преглед пролетта реших да свърша тая работа.Изненадах се като видях белязана майка. Само това ,че бях резнал крилце на старата майка и я познах вече ме ядоса.На няколко семейства ми се е случвало самосмяна две майки и после остане старата.Благослових що ми дойде на ум и продължих. И изненада! Младата майка снася след две пити.Белязах я.При слагането на магазините вече беше само тя.До тоя момент да презимуват търтеи бях виждал, но майка за пръв път.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))