Здравейте и от мен. Повече чета и по малко пиша, но да драсна няколко реда и от мен. Годината като всяка година с нейните изненади, но така е като сме се хванали в завод без покрив. Извадих общо 16 тенекии от около 35 семейства, миналата година пак толкова но от половината семейства на сегашната бройка. Тази пролет купих още семейства и инвестирах доста пари за мен в тях. Бяха многокорпусни и ги направих "модерни" с един плодник и магазини нагоре. На първо четене ми направи впечатление, че при най-малък принос веднага почват да качват всичко в магазина и са по икономични от ДБ. Пчелина го направих в полупланински и планински район така да се каже от едната му страна е балкан а от другата обработваеми площи. Растителност всякаква медоносна- акация,липа, ливада, мана, рапица и слънчоглед. Извадих малко липа за първи път в моята "кариера" на пчелар на този пчелин, можеше да е и повече но ме натровиха и семействата не се бяха възстановили още. Също така имаше много слънчоглед но нищо не даде и прецъфтя за една седмица. В крайна сметка валя няколко пъти когато цъфтеше ливадата и извадих хубав букет да отчета нещо. Искаше ми се да сменя майките на семействата, защото не знам на колко лета са и не ми допада работата с тях( агресивни, няколко не вдигнаха хубави семейства, няколко с варовито пило) но не успях по ред причини, нямаше маточници, аз прехвърлях и нищо не излезе. Та оставих го за догодина. На стария ми пчелин слънчогледа се отчете добре. Бях го оскубал яко за отводки и докато се възстанови лятото мина, та от него само един слънчоглед, като събраха и много за тях си. Майките са ми добри, но вече трябва да се сменят някой са на 2 а други на 3 сезона. И това за другата година. Направих и трети пчелин само от отводки, развиха се добре, запасиха се, майките ми са свищеви една част, друга карника F1 а сега успешно придадох и 5 майки от Дони. Напролет ще видим накъде ще тръгне влакът и ще теглим чертата кой са "по". Малко се поразхвърлях из околията и става малко тичане насам натам,но не искам да събирам всичко на едно място. За догодина ще трябва да помисля и за терените, защото нито един от тях не е моя собственост и навсякъде съм на "гости" а това не е добре. Подмяната на част от сандъците чука на вратата, защото са събирани от всякъде и с повече бройки става неудобно. Това ще се случи, ако годината стартира добре разбира се. Само да не се окаже, че лъжицата е голяма за моята уста и да не смогвам поради новата работа която почнах и на която седя повече отколкото вкъщи. В общи линии това е от мен. Поздрави и успешна пчеларска година на всички.