https://www.ema.europa.eu/en/documen...roducts_en.pdf
Да, и се натрупва във восъка - установени са количества до 3000mg/kg.
https://www.ema.europa.eu/en/documen...roducts_en.pdf
Да, и се натрупва във восъка - установени са количества до 3000mg/kg.
Когато пчелните семейства са били изложени на ивици, импрегнирани с флуметрин през пролетта, преди зимата ипо време на потока на нектар съдържанието на флуметрин в восък от проксимални гребени е 30, 40 и 90
µg / kg съответно. Най-високата концентрация на флуметрин, открит в пчелен восък, е 130 µg / kg, намерено
в проба от кошер, обработен през периода на нектарния поток. Във всички тези изследвания, където мед
пробите са оценени, констатира се, че концентрацията на флуметрин в мед е под аналитичната
граница на откриване (1 до 2 µg / kg). Прехвърлянето на флуметрин от пчелен восък в мед беше незначително, но
остатъците в пчелния восък могат да се натрупат, ако восъкът се използва повторно за няколко години. Остатъци до 61
µg / kg флуметрин са открити във восък от кошери, които са били третирани ежегодно за приблизително 10години. При изследване за наблюдение на остатъчни вещества не са открити остатъци от флуметрин в проби от мед
в различни европейски страни, но в пчелен восък са открити остатъци до 3000 µg / kg. Най-
CVMP отбелязва, че регулирането на допустимите концентрации на флуметрин в пчелния восък е въпрос
за отделни държави-членки.
Преводът е на чичко Гугъл.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
За добро или зло над 15 г. третирам август само с варостоп, от 2014г. добавих и ноември накапване с О.К., напролет вече взех да по прескачам третирането през година, тая за пръв път на едното място с пчели слагах турските голд, а на другите нищо.Все сам си решава ама крайностите са зловредни според мен било с много химия било с много биоработи.Ама това си е мое мнение.
Жоре, за мен варостопа е крайно неефективен.Преди -5-6 години след варостопа третирах със "superstrips" и като видях колко падна след него и се отказах от него. Дано не съм прекалено предубеден, но един приятел след третиране с варостоп остана без кошери.
Миналото лято третирах с турските(Gold varoa) и съм доста доволен от резултата, макар,че след ОК октомври пак пада доста.Но за намаляване на инвазията на акара според мен турските като цена/качество си заслужават.
Ами не ме учудва просто казах, че от 2005г. е с варостоп със сигурност и оше няколко години преди това тъщата пак само това е слагала.Знам, че рано или йъсно ще изрева на зла гад ама и Данчо с тая оксалова де се трътлези цяло лято ,душове да им прави и после безкрили и пълзящи бол не го разумем
Горещо е за ОК в момента според мен, иначе е най-доброто.Имам приятел , който минава с ОК на всяко вадене на мед и е доста доволен от резултата.Т.е. минава ги няколко пъти годишно.Според мен сменяй препарата, не позволявай да "изревеш" защото ще е за твоя сметка.
Обърни му внимание. Хубаво изследване!!!
http://scientificbeekeeping.com/randys-varroa-model/
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))