При нас е весело! Приключението завърши. Изпълнението беше от типа "току що прохождащо слонче в стълкларски магазин"! Отворих за втори път днес, горките пчелички, взех им магазина и подредих плодника: Първо пита от захаромеден сироп, после восъчна основа за градеж, следват четири пити със запечатано пило, на седмо място още една основа за градеж и после пет пити с всичко в тях. Едва намерихир две пити без пило за изваждане - навсякъде по петте последни пити има разпръснато пило но по много малко примерно 30-50 килийки от едната страна на пита. Пергата ми се вижда малко, а нектар има много. По средата на прегледа ритнах покривната дъска и разсипах хранилката та стана мазало. На финала мих плочата от разсипания захарен сироп. Восък повече няма да видят от мене - да си го правят сами! Докато ги разцепа (на две ще бъде, да не оплета конците пак) няма да храня - после ще храня и двата кошера колкото ми кажете, нито грам повече.
Следва фотосесията: първо две от четирите пити с пило:
Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	viber_image_2019-07-15_18-56-59.jpg
Прегледи:      118
Размер:	214.9 KB
ID:	10118 Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	viber_image_2019-07-15_18-57-02.jpg
Размер:	244.8 KB
ID:	10119

Следват двете извадени пити:
Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	44.jpg
Размер:	246.7 KB
ID:	10120 Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	55.jpg
Размер:	217.5 KB
ID:	10121 Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	56.jpg
Прегледи:      119
Размер:	211.6 KB
ID:	10122

Имам въпросче за двете извадени пити - ако ги сложа в прегледното съндъче и после в мазето има ли опасност да прокиснат за 8-9 дни, докато ги върна в новите кошери. Имам опция да включа един стар хладилник за тях и да ги пъхна вътре, но необходимо ли е?
Поръчал съм майката - във следващия вторник (не утре) е при мен. Решил съм да направя следното: каквото има останало от пило го разпеделям по равно в двата кошера - до стената салагам по една от задръстените пити, после рамка с една изградена основа, после пилото, после две рамки с основа за градеж, още две пити с мед и преградна дъска. Ще се узоря докото открия майката, но ще се наложи да я видя - тя с рамката си отива в единия кошер. За другия как да процедирам? Да запушвам ли клетката с храна и да я вкарам вътре да свикват с новата докато изядат храната или дирекно да я изсипа върху рамките? Нужно ли е да я духам с ракия за да я приемат? Трябва ли да държа известно време прелките затворени след разцепването? По обяд ли да го правя това или вечер като са се прибрали пчелите? Двата нови сандъка на различни места ли да са от мястото на стария или единия да да сложа на същото място? Леле колко съм любопитен - ако бях аз отговарящ, щях да си тегля една...
Благодаря на всички ви че ме изтърпявате. Румен Г. да не се притеснява, не съм сръдлив. Трендафил да ми каже как да си сменя подписа, че от този пчелите ще ми хванат диабет.

Как да съхранявам магазинните основи - има ли опасност да ги изяде восъчния молец след като са съвсем малко изградени?