Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
Здравей Младенов! Извинявай, ако съм те засегнал с написаното от мен! Не ми е цел, бъди сигурен. Пчелите са дошли без време за подготовка и сега въпроси, бол. Ще се оправиш. Бъди търпелив и питай за всичко неясно, че няма много време. Аз бих разделил на две! Колегите с дадани ще помагат.
Аз съм с ДБ 10. По напред в темата му описах как да го направи, но явно не му е харесало. По миналата година четири слаби семейства разделих на две в края на юли. Придадох им оплодени майки. Два месеца внимателно подбудително подхраване, да не ги задръстя, че бяха само с по 5 пити затова им сложих и основи, изградиха по една и втората отчасти и оцеляха всички. Миналата година до края на май същите дадоха по 25 кг средно за семейство мед.
Миналата година от осемте взех по две рамки пило и направих 4 сборни отводки около 15 юли, като им придадох запечатани маточници и по 4 медови пити. Зазимиха много добре, но впоследствие двете останаха без майки, декември видях едната, януари другата, прибрах си рамките и толкоз. Миналата година бяха много по-силни от предишната и сиропа им беше повече но градеж нямаше. Стана въпрос по назад в темата, не винаги когато има сироп има и градеж. При мен разликата беше във валежите, първата преваляваше втората беше сушава.
На 260 м. над морето съм и доста на юг около Крумовград. Евентуалната паша започва рано и рано свършва. Ако нямам рано силни семейства, изтървам влака, затова залагам на късните отводи. Проблема при тях е, че ако стане гаф с майката и нямаш резерва, а такива хобита като мен никога нямат, губиш и отводката. Това е от мен.