Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от barkov1982 Виж публикацията
    За там нямам думи, не шапката да падне ами и перото ще и литне. Предполагам че съм наблюдавал нещо обичайно, но не го знаех теоретично, стана ми интересно защо при наличието на добри маточници залагат други, които са отричани от много колеги
    Че кой да им каже STOP? И те са на принципа - да правим каквото трябва пък да става какво си ще. Те нямат проблем с роенето и какво ще е чак толкова качеството на майката. Това е само в мислите на пчеларя. При тях е необходимо майка да има. Ако не им харесва си я сменят, но и колкото и да е калпава ще развие семейство което да събере мед за зимуване, но има ли пчелар в тази система, то количеството мед винаги не е достатъчно.

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Че кой да им каже STOP? И те са на принципа - да правим каквото трябва пък да става какво си ще. Те нямат проблем с роенето и какво ще е чак толкова качеството на майката. Това е само в мислите на пчеларя. При тях е необходимо майка да има. Ако не им харесва си я сменят, но и колкото и да е калпава ще развие семейство което да събере мед за зимуване, но има ли пчелар в тази система, то количеството мед винаги не е достатъчно.
    Туй ясно, не ми е ясно дали ще остане за царица роева или свищева.
    Не можеш да седиш в твоя ъгъл на гората, чакайки другите да дойдат при теб. Понякога трябва ти да ходиш при тях. - Мечо Пух

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от barkov1982 Виж публикацията
    Туй ясно, не ми е ясно дали ще остане за царица роева или свищева.
    Запитали един "метеоролог" - ще вали ли?
    - Или ще вали или няма да вали.
    Та и тук или ще е роева или свищева с едно пояснение, че ще остане тази която има най - добри качества според пчелите, а те са предимно феромоните. Колкото са по силни толкова пчелите се стремят към нея и я захранват, а към останалите се държат враждебно и не ги хранят, като така ги оставят да умрат от глад или направо ги убиват.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Еми никак не си го обяснявам - изведнъж след обяд се появява отнякъде някаква бурна паша според мен и пчелите пощуряват....ходил съм доста настрани, на километри от моя пчелин и там същото явление, но само на определени места - все едно 10 роя се въртят около една местност и искат да се закачат някъде, обаче пчели не виждам - само едно яко бучене като фон...и затова питам опитните колеги, ако някой знае какво става всъщност...и така вече 20 дни.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Това е вид облитане, но не само на 50 санта от кошера, а надалеч. Търтеите също масово излизат и се получава бръмчене в целия район. Събират се в така наречени търтееви сборища.

Наблюдател
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    с.Новград
    Нарича се търтеево сборище, необичайно облитане на търтеи предимно на височина 10-15 метра и оплождане на пчелни майки- ако наблюдаваш много внимателно ще го забележиш.Свързано е с отглеждане на търтеи повече от обичайното и в този период от доста дни през което се случва има много по- голяма консумация на запаси от мед.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от bopetkov Виж публикацията
    Нарича се търтеево сборище, необичайно облитане на търтеи предимно на височина 10-15 метра и оплождане на пчелни майки- ако наблюдаваш много внимателно ще го забележиш.Свързано е с отглеждане на търтеи повече от обичайното и в този период от доста дни през което се случва има много по- голяма консумация на запаси от мед.
    При мен към 16ч., може да решите, че няма пчели в пчелина, само търтеи. Пък знам ли , може и те да ходят на паша.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •