Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    24.04.2017
    Пчеларски район
    Лакатник, Козлодуй
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    ...
    Когато липсва майка или е в процес на възпроизвеждане на такава, пчелите не са адекватни и се получава това висене на прелките. Дори и да има майка, но кошера преместен на друго място и летящата пчела е останала на старото място, кошера временно е затихнал, но след седмица две е отново на линия. Трябва си време.
    Чисто хипотетично, сега както са разделени, ако им поставя пита с открито пило, за да им намеря занимавка, шансът да започнаят да залагат роеви маточници е огромен, нали?

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от zx7r Виж публикацията
    Чисто хипотетично, сега както са разделени, ако им поставя пита с открито пило, за да им намеря занимавка, шансът да започнаят да залагат роеви маточници е огромен, нали?
    Ако има майка няма да заложат нищо. Ако се е роил веднъж и сега както казваш си ги разцепил ще направят маточници, но едва ли ще се роят. Докато нямат майка са в полуработно състояние. Каквото и да ги правиш, няма да литнат, да се пребиват от работа. Активизират се когато майката е снесла повечко яйца и е необходимо захранването им. А за да не се роят случайно, че понякога се получава все пак си има начини, които пчеларя трябва да знае и които са описани подробно почти във всеки учебник/книга

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Стига се борили с роенето то е здраве загледайте роевите пчели като че ли са закърмени с меча куластра а за търтейте да не говорим като биволета.А разделянето ако се избърза е все едно са закърмени с марули.Може да се избяга роене но с тая пуста мания 15-20 рамки пило е пчели има ама не са дългоживи и рано или късно се заплаща обикновенно зимнопролетно време.Туй за хобитите де.

Потребител
    Регистриран
    24.04.2017
    Пчеларски район
    Лакатник, Козлодуй
    Така е, Жоре. Прав си напълно. И аз не съм фен на опитите да адаптираме всички естествени процеси по нашите критерии за вкус и цвят. И въпреки това, когато извършвам интервенции с пчелите, искам да имам визия, какви са възможните сценарии и каква да е адекватната ми реакция за всеки един от тях. В случая с отстраняването на една отлично работеща майка докарах семейството до роево, но тези роеви маточници не са онези, които пчелите щяха да направят при роево, в което майката е присъстваща в семейството. Това е ситуация, която само по изключение би се случила в есетствени условия, а пък ако не бях получил съвети тук, нямаше да знам, как адекватно да реагирам. Друг е въпросът, че методите са толкова много, колкото и целите, но по-добре с тях, отколкото без

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от zx7r Виж публикацията
    Така е, Жоре. Прав си напълно. И аз не съм фен на опитите да адаптираме всички естествени процеси по нашите критерии за вкус и цвят. И въпреки това, когато извършвам интервенции с пчелите, искам да имам визия, какви са възможните сценарии и каква да е адекватната ми реакция за всеки един от тях. В случая с отстраняването на една отлично работеща майка докарах семейството до роево, но тези роеви маточници не са онези, които пчелите щяха да направят при роево, в което майката е присъстваща в семейството. Това е ситуация, която само по изключение би се случила в есетствени условия, а пък ако не бях получил съвети тук, нямаше да знам, как адекватно да реагирам. Друг е въпросът, че методите са толкова много, колкото и целите, но по-добре с тях, отколкото без
    При отнемане на майката, семейството не преминава в роево. Преминава в ситуация спасяване, която може да премине и в роево, но това става поради причината, че майките не всякога се бият помежду си и по - слабите бягат. Това се получава когато маточниците са еднакви по възраст/време. Ако се намеси пчеларя с компетентно действие ще има качествена нова майка и резерва, ако нещо се получи по път в брачния полет на майката.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Стига се борили с роенето то е здраве загледайте роевите пчели като че ли са закърмени с меча куластра а за търтейте да не говорим като биволета.А разделянето ако се избърза е все едно са закърмени с марули..
    Гошка,спомни си за "невидимка",произведена от 1-2 рамки пчели през септември 17г.Към момента е една от първенците-зарежда втори магазин с мед.
    Както казва "Годзила"-важното е да има подходящи условия-топло,пълна генерация пчели,и поддържаща паша

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Гошка,спомни си за "невидимка",произведена от 1-2 рамки пчели през септември 17г.Към момента е една от първенците-зарежда втори магазин с мед.
    Както казва "Годзила"-важното е да има подходящи условия-топло,пълна генерация пчели,и поддържаща паша
    Аааа спомням си я много добре ама словото на годзилите включвам и малката трудно може да го обясниш на хобитите, че е залято с инфо от конспираторите де са облякли овчи кожи.

Наблюдател
    Регистриран
    28.05.2017
    Пчеларски район
    Варна
    Здравейте,
    Как да постъпя, ако в плодника имам много стара и черна пита? Мисля, че трябва да я бракувам, но на нея има мед, прашец и пило.

Пробвах да я оставя зад преградната дъска, но те не взимат меда.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от laskov Виж публикацията
    .

Пробвах да я оставя зад преградната дъска, но те не взимат меда.
    А разпечата ли го?

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •