Цитат Първоначално публикувано от Иван_Барабан Виж публикацията
Онзи ден видях и хванах първия рояк за 5-годишната ми "кариера" на пчелар. Най-вероятно е от моите, но добре се получи, че остана мой. Таман пристигнах на село и те се хващаха на ябълката на съседите, покриха 3-4 рамки и видях поне 3 майки докато ги прехвърлях в кошер.
Обаче друго ме притеснява, вече почти на всички кошери сложих и втория магазин (ДБ10), в магазините има и мед и пило. Миналата година на два-три пак беше така - качвах по 2-3 магазина, че майките се качваха и в началото на юли като поглеждах в плодника - ни пило ни мед. Едвам до септември ги свалях в плодника.
Тази година пробвах с ханеманови, не съм доволен и ги махнах...
Ако някой може да ме посъветва нещо по този въпрос, ще съм благодарен.

,,Представената графика (вж. Фиг. 1) показва две криви, характеризиращи динамиката на развитието на пчелната колония, скоростта на производство на яйцата на майката и общата численост в семейството. От графиката става ясно, че максималното производство на яйца на майката достига през юни и съответно общият брой на пчелите достига своя максимум в края на юли, когато реколтата от мед вече е приключила в повечето региони. Така че какъв е смисълът на отглеждане и грижа за пчели, които само ще консумират храна?,,

П.П.Това горното е за Русия като календарно време но мисля, че посоката на мисълта ти съвпада с тази на извадката от статията.
Ако нямаш силна паша /аз също много рядко слагам ХР но основната паша е слънчоглед и те сами си я блокират/ та ако си в район със слаба паша може би ще ти се наложи работа с Х.Р. или трябва друго нещо да измислиш за ограничаване на майката във времето на паша евентуално юни-юли зависи от много фактори но мисля, че много пчели и пило не винаги е добре.