Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 143

Тема: Мравки

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Миналата година, едни едри черни мравки ми надупчиха една хранилка на финландски полистиролен кошер и се заселиха в нея. Предполагам, че във Финландия нямат такива мравки. Мравките не са за подценяване!

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Миналата година, едни едри черни мравки ми надупчиха една хранилка на финландски полистиролен кошер и се заселиха в нея. Предполагам, че във Финландия нямат такива мравки. Мравките не са за подценяване!
    Мравките когато са се заселили в кошера върху пчелите се унищожават с горелка. Набляга се на яйцата, че тези които са навън ги събират пак, ако сте ги изхвърлили по земята и отново сформират колонията. Когато се получи пак тъй, се повтаря действието с горелката. Трети път няма. Много разбират от възпитателните методи. Сега в пчелина имам три мравуняка. Два с дребни мравки и един с големи, който гледам понабъбва, но съм ги оставил да чистят пчелина. Особено големите.

Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Мравките когато са се заселили в кошера върху пчелите се унищожават с горелка. Набляга се на яйцата, че тези които са навън ги събират пак, ако сте ги изхвърлили по земята и отново сформират колонията. Когато се получи пак тъй, се повтаря действието с горелката. Трети път няма. Много разбират от възпитателните методи. Сега в пчелина имам три мравуняка. Два с дребни мравки и един с големи, който гледам понабъбва, но съм ги оставил да чистят пчелина. Особено големите.
    Само бих допълнил,че ако нямаш време да се занимаваш,след горелката като наръсиш с бяло брашно покривната табла мравките изчезват завинаги!

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.06.2014
    Пчеларски район
    с. Черни осъм, общ. Троян
    Един от кошерите ми, беше отгоре като мравуняк. Като отворя подкапачната и плъзваха навсякъде мравки, и страшно много дразнеха пчелите. Мравките бяха от обикновените черните, но гледаха по една шепа яйца. Горих ги, хвърлях ги на 200-300м от пчелина и не изчезваха. Накрая поръсих отгоре с бялата пудра, против мравки и всичко приключи. Не съм забелязал пчелите да се дразнят от нея.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •