Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
Показаха за няколко секунди, три рамки в един кошер от 160. Как съдите смело ми е чудно? Има много неизвестни. Една положителна проба за гнилец и ала бала наблюдения. Жената иска проби за диагноза. Това ще определи мерките. Защо се мотат тези с бюджетните заплати? Имало схеми! При схема, бучи ли се по всички медий и инстанций? Може да не е гнилец или можа де са няколко причини. Спорд мен, Калин в послеписа е написал добре! Американски гнилец, в толкова кошери, няма как да не се види миналото лято, ако пчелари и наблюдаващ ветеринар са си вършили работата. Това е минало и си има виновни за него. Сега, кой не си върши работата? Има положителна проба, сигнал от преди два месеца, съмнения за силно заразна болест в много кошери, пчелите са активни, а се стига до телевизия и ”елате да си свършите работата най-сетне”. Това е жалкото в случая!!!
Имаш право от три пити не може да се съди.Но от първия пост де прочетох разбрах, че е взето проби от живите а те са под 5% от зазимените тоест 153 са умряли и тези които са отворени от тях са без пчели и мед с минимален подмор 50-200 гр.. По принцип се взима проба от засегнато пило а в тези кошери не е имало пчели по питите а какво остава за пило.Не че не може да се установи наличие на спори, но аз се чудя дори и да се установи как са умряли като АГе болест на пилото къде са пчелите и медът не може 50 до 200 гр.подмор да изнесат всичко.А и наличието на спори трябва да мине някаква граница за да се прояви заболяване.
Чудна работа ако е АГ по мое мнение нито съм чувал нито съм чел за смрътност от АГ на 95% в пчелин с относително голям брой семейства през зимата и на Есен всичко добре и в края на Зимата положението е зле.Дано никой няма такава смрътност но аз съм скептичен за АГ при тези обстоятелства.Но това си е мое мнение.