Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
В това студено все още и променливо време, в което борбата за всеки градус отгоре, за да има повече пило - да се разширява Дадан-Бл. с 100% повече обем на един път ми звучи самоубийствено - едва ли не като руска рулетка....имам силни многокорпусни кошери, на които не посмях да им сложга отгоре втори корпус, понеже е все още студено през нощите - 3-5 градуса, и ги разширих на по два корпуса от 8 рамки с двойна преградна дъска, та какво остава за втори даднблат корпус!!!!!
Съгласен съм за времето, само не разбирам, каква е разликата между това, което ти си направил с добавянето на втория 8р ЛР и моето добавяне на втори ДБ корпус с изградени пити с мед? Да, ДБ е с по-голям обем, но е и с повече пчели. Ако майката се качи горе, колко време ще й трябва да осемени цеия корпус, ако изобщо осемени повече от централните рамки, и какво ще е времето тогава? Опасявам се, че ако не ги бях разширил, ще роят преди акацията, въпреки, че имам магазин поставен под корпусите съм убеден, че майката няма да слезе долу, а аз не искам да роят сега (и не заради акацията). След Гергьовден, да правят каквото искат. Мисля, че не съм сбъркал, но и твоето предупреждение има своето основание.
Времето ще покаже.