Първоначално публикувано от gln
Привет, имам нужда от помощ, рових из форума, но не намерих нищо, купих кошери ДБ12 втора ръка в доста добро състояние и има много пчела, но вътре има 3-4 плодникови пити пълни с тръгнал да се захаросва мед, зазимени са на 12 рамки, миналата седмица ги разчопках с вилицата, за да го преработят, сега ги отворих, но са преработили много малки участъци с големината на капачка за буркан, а другия се е захаросал напълно, сега ги вадя от кошерите и слагам нови да градят, има и не захаросан мед по-другите пити, за да не останат гладни, как да го претопя този захаросан мед в питите, благодаря Ви предварително
Това писах в петък 05.04.2019![]()
И аз достигнах до това заключение, макар че метода предлага предимства.
Сега обаче имам друг дерт - майката не се е качила още във втория ДБ корпус. Отворих да им разпечатам малко медец и горе е пълно с пчели, ама яйца и майка цъ, а бях убеден, че ще скочи веднага на топло и ще се развихри. При ДБ може би медения венец я държи долу, а може и друго, но тъй като акацията идва на пълна скорост, няма да ги барам. Ще завъртя двата корпуса преди да сложа магазините и ще сваля майката в празния най-долния. Изобщо ДБ с възможност за ротации на корпусите и магазините предлага съвсем друга перспектива и нямам търпение да видя, какви ще са резултатите![]()
В това студено все още и променливо време, в което борбата за всеки градус отгоре, за да има повече пило - да се разширява Дадан-Бл. с 100% повече обем на един път ми звучи самоубийствено - едва ли не като руска рулетка....имам силни многокорпусни кошери, на които не посмях да им сложга отгоре втори корпус, понеже е все още студено през нощите - 3-5 градуса, и ги разширих на по два корпуса от 8 рамки с двойна преградна дъска, та какво остава за втори даднблат корпус!!!!!
Аз рискувах и сложих.В момента имам 3 новички пити изградени две от които осеменени от край до край с един пръст меден венец.![]()
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
Съгласен съм за времето, само не разбирам, каква е разликата между това, което ти си направил с добавянето на втория 8р ЛР и моето добавяне на втори ДБ корпус с изградени пити с мед? Да, ДБ е с по-голям обем, но е и с повече пчели. Ако майката се качи горе, колко време ще й трябва да осемени цеия корпус, ако изобщо осемени повече от централните рамки, и какво ще е времето тогава? Опасявам се, че ако не ги бях разширил, ще роят преди акацията, въпреки, че имам магазин поставен под корпусите съм убеден, че майката няма да слезе долу, а аз не искам да роят сега (и не заради акацията). След Гергьовден, да правят каквото искат. Мисля, че не съм сбъркал, но и твоето предупреждение има своето основание.
Времето ще покаже.
Аааа, има, има и други решенияМежду другото съм пристрастен към канала на този колега, снощи го зяпах до никое време. Начина, по който работи с пчелите, много радва. Само не разбрах, защо слагат летвичките между рамките. Зимата ги маха, но каква им е идеята?
https://youtu.be/S_2y7J7SLv0?t=467
п.п. Не можах да го вмъкна. На 7:47 е.
В момента има 20 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 20 гост (и))