Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 94
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от barkov1982 Виж публикацията
    А защо изключи въз мощността да имам собствен опит, около 10. 04.сум разменял майки на две семейства директно(2пъти),не е имало фира
    Не съм изключил нищо. Особено твоя опит. Приемането на майки е също много сложен въпрос, като колко снася майката, как се оправя търтовка, мрат ли от студ пчелите....? Понякога буквално я хвърляш върху рамките и я приемат, а друг път с какви ли не маневри опитваш и пак не става. Това пък от моя опит. При работата с пчелите, истината е някъде там.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    А, не може ли като домакини да нарежете една троянска луканка и съответно и по една троянска сливова, направена от карловски сливи?
    Не са критерий точно тия балкани освен ако не става въпрос за липов мед и сливова ракия.
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Plamen69 Виж публикацията
    здравейте,
    От две години се занимавам пчеларсто и тепърва прдстои много да уча. Искам да споделя следният проблем - преди два дни когато направих преглед на кошерите, установих че по мое мнение две от семествата са осиротели т.е. нямаше никакво пило пък и пчелите бяха доста намалели в сравнение с предходният път когато давах твърда храна. Сега бяха на 3-4 пити и нямаше никакво пило. Въпроса ми е какво да ги правя да обединявам с други или да изчакам / обещаха ми за средата на април майки от 2018/ Блаодаря предварителноза съветите

Можеш да ги направиш савободни пчели.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Обединявай! Погледнато чисто математически 20 дена до като получиш майките, после още 21 дена докато се излюпят нови пчели от въпросните майки-общо 41 дена. Според теб колко от настоящите пчели ще са живи, за да поддържат семейството в някаква кондиция? Ако имаш други семейства, може от тях да прехвърлиш пило, но според мен това е безсмислено.

60-75%.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от barkov1982 Виж публикацията
    Е според него няма майка, колко да снсая като я няма

Аз имам кошер с майка но не снася?Според мен е късна самосмена.

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Аз имам кошер с майка но не снася?Според мен е късна самосмена.
    Ти, ти си извън рамките на пчеларското въоръжение и представи, ние тук си коментираме обикновени пчеларски проблеми

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Какво ги хвалите тия самосмени, като са признак на кекава майка ( тоест пчелите не я одобряват и затова я сменят) а да се стигне до там в повечето случай пчеларя е дремал и не е осъзнал, че тая майка не струва та затова я сменят.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Самосмяната в края на третата година не е за пренебрегване.Майката вече е достатъчно "уморена", а и обикновено при такава самосмяна младата и старата майка продължават да снасят заедно.Имал съм случай на две снасящи майки и до пролетта на следващата година.Защо да съм недоволен от такова поведение на пчелите?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    По мое мнение когато едно семейство подържа една майка 2-3г. и я смени е едно а когато едно семейство едва крета и си смени майката която няма и няколко месеца е друго и когато пчеларя осакати майката е трето.А и тук има мастери дето се хвалят с над 50% самосмяна за годината според мен това не е за хвалба а признак за проблем в пчелина.

VIP Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Според мен за да има 40-50% самосмяна на пчелина може да има само 2 причини:
    1. Умишлено предизвикана
    2. Някой се мъчи да произвежда майки, ама не го бива

Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •