Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 94
    Наблюдател
    Регистриран
    26.04.2017
    Точно това ме притеснява т.е.да няма някаква зараза , защото тези двата проблемните ги закупих есента от един стар пчелар и ги оставих в двора , а не на пчелина . Малко ме е страх да ги обединявам / въпреки че имам отделно два слабаци/ , че ако има зараза ще я пренеса на пчелина. И все пак ако реша да обединявам става ли само с уеднаквяване на миризмата/ имам етерични масла, пророй и раия/ без вестник защото съм с ДБ. Единият от кошерите още при закупуването не намерихме майката, но стареца ме успокои , че щом има пило всичко било наред и че не можем да видим майката защото не е белязана.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Plamen69 Виж публикацията
    Точно това ме притеснява т.е.да няма някаква зараза , защото тези двата проблемните ги закупих есента от един стар пчелар и ги оставих в двора , а не на пчелина . Малко ме е страх да ги обединявам / въпреки че имам отделно два слабаци/ , че ако има зараза ще я пренеса на пчелина. И все пак ако реша да обединявам става ли само с уеднаквяване на миризмата/ имам етерични масла, пророй и раия/ без вестник защото съм с ДБ. Единият от кошерите още при закупуването не намерихме майката, но стареца ме успокои , че щом има пило всичко било наред и че не можем да видим майката защото не е белязана.
    Става, но първо трябва да ги обработиш и двата, изчакваш малко и след това събираш.

Наблюдател
    Регистриран
    26.04.2017
    Благодаря за съветите, след два три дни като се пооправи времето ще отварям и според състоянието ще взема решение. Най-вероятно ще обединявам, пчелина е доста далече и няма да има загуба на пчела. Отново блаодаря за съветите.

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Колкото и да е слаб, майката снася. В даден момент ще се позасили. Следва смяна на майката и до края на сезона става един сравнително добър кошер готов за зимуване. Не, че и обединението не е решение.
    Е според него няма майка, колко да снсая като я няма

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от barkov1982 Виж публикацията
    Е според него няма майка, колко да снсая като я няма
    Според него. Ако няма майка, заслужава ли си обединение, след като тези пчели са вече бита карта. Най - много да убият другата майка и да развали още един кошер.

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    Според него. Ако няма майка, заслужава ли си обединение, след като тези пчели са вече бита карта. Най - много да убият другата майка и да развали още един кошер.
    По това време, малко вероятно, знаеш че сега лесно се приемат. Сега ако има болест или съмнение за такава вече е друго или ако не може да види яйца и не различава пило от прашец, ама май не е такава ситуацията

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от barkov1982 Виж публикацията
    По това време, малко вероятно, знаеш че сега лесно се приемат. Сега ако има болест или съмнение за такава вече е друго или ако не може да види яйца и не различава пило от прашец, ама май не е такава ситуацията
    Някъде прочете из форума наскоро, че някой писа, че сега лесно приемат майки. Напротив, сега най - малко приемат майки. Ако нямат майка, то биха се напънали, но когато нямат майка във всички моменти се напъват. Иначе имало ли е снасяне на яйца, малко се чудят и поради тази причина и се получават някоѝ от търтовките. А това "май" което допускаш, предразполага за много приказки от рода, а така или иначе. В крайна сметка, колегата трябва да си ги прегледа както трябва за да си направи сам изводите в какво състояние са му кошерите, а от там и ние да знаем какво да му кажем, а не да гадаем и пак да прехвърляме целия материал. Не, че е вредно това, но няма време.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Интересен казус, може би понякога нищо де не направиш е по- добро от колкото да направиш нещо не както трябва

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    Някъде прочете из форума наскоро, че някой писа, че сега лесно приемат майки. Напротив, сега най - малко приемат майки. е.
    А защо изключи въз мощността да имам собствен опит, около 10. 04.сум разменял майки на две семейства директно(2пъти),не е имало фира

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.03.2014
    Пчеларски район
    Ямболски
    Приемат ги.Миналият сезон имах майка която правеше гърбато пило и го прошарваше, първо прошарваше пилото а после беше гърбато ,та я дадох на една търтовка пролетта за проба че не ми се трепеше.За моя изненада я приеха, и там беше същата картинка.Смачках я след време и на това семейство му дадох пило да си направи маточници който така и не използвах , а им дадох неоплодена новоизлюпена майка от друго семейство която я приеха и унищожиха заложените си маточници.Цяло лято си работиха за тях,зазимиха се сами,и иззимиха.Сега ще видя този сезон как ще е и дали аз ще я сменя или те ще си я сменят сами.

Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •