Тази година добих 88 кг восък като разпечатките ги държах по 2-3 дни на цедка и след това ги пресовах през ръчна преса за восък и след като стопих восъка събрах около 120 литра „медена вода“ от която добих 110 литра отлична 55 градусова ракия. Пак е добре, но ракията взе да ми идва в повече и за това почнах да се замислям за подобни машинки...
Медът от пресоването няма ли да е с променени характеристики заради съдържанието на частици восък? Аз, ако имам много от т.нар. "медена вода", бих се замислил за вакуум помпа и концентриране до сироп. Какво да се замислям, аз нужното го имам отдавна, само че с малките ми количества не си заслужава занимавката.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Не, прекупвачите прекарват всичкия мед през филтри под високо налягане така че не ги бъркат восъчните частици. Въпроса е дали си заслужава инвестицията за 15 -20 кг восък наистина е по добре да го промиеш и кеф ти да го дадеш не пчелите, кеф ти да го свариш на ракия, но за по големи количества си трябва някакво по рационално решение.
И за по-големи количества промиването ми се вижда по-удачния вариант. После, за да не ферментира "медената вода", бих я концентрирал чрез вакуум изпарение до сироп с голяма трайност. Не е трудно за реализация. Обаче, притеснява ме, че американците са избрали друг вариант. През годините съм се убедил, че това е много съществено съображение.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))