Пиша с условността, че повечето възгледи съм си ги изградил от този форум и безбройните препратки от членовете му, както и няколко други книги. Не претендирам, че давам правилен съвет, тъй като опитът ми е нищожен, а и района съвсем различен.

Препоръчвам на zx7r да не използва само една от майките си да увеличи бройките. Даже задължително да използва генетичния материал и от трите оцелели. Останах с впечатлението, че няма много пчелини в околността. Дори си мисля, че няма да лошо да допълни генетиката с още някоя майка от района. По този начин, оцелелите, ако са оцелели поради резистентност, ще наследят качествата си (най-важното в случая е резистентност към акара) и няма да се натрупат много вътрешно-родствени връзки, които неминуемо по-късно ще окажат негативно влияние.
Роеви, свищеви или самосмяна, за мен, за сега няма много голямо значение, а също и за zx7r не би трябвало да има при това положение.
При мен са така: най-силни са ми (6-7р ДБ кълбо при 5 оС) два от рояците, хванати 2017. На второ място ми е (5р ДБ при 5 оС) рояк, хванат 2018, а на 4-то, един безнадежден, който спасих август със свищева майка от материал от същия рояк от '18, сега пак на 5р ДБ.
Всички споменати горе са на мрежа. По чертежите на Димитър Бонев.

Иначе по темата, и при мен има такива с голям подмор. Изнасят в топлите дни. Даже май и в студа и в снега. Само тези от стария тип кошери с плътно дъно с клинове. Там и пчелите са много малко (2-3 мр). Предата година пак така намаляха, до минимум, а после направиха чудеса и акация. Чудя се дали това не си им е адет

Хубава (малко размита) тема. Културни и интелегентни хора. Дори и провокаторите участват с идеята да помогнат

Надявам се, че с нещо бах полезен.