Колеги и приятели, пчелари! Длъжен съм да види уведомя, че трудно се правят каквито и да било промени в сектор, който демонстрира, че не е готов за промени!
Изключвам разбира се пчеларската стачка, която се проведе на 10.12.2018год., тъй като тя реално ме мотивира като пчелар(един от вас), по-активно да се включа и участвам в дебатирането и писането на идеи за реални промени в съществуащият и сега действащ Закон за пчеларството.

Редно е, всеки който има някакви проблеми с упражняването на дейността си като пчелар, да се обърне директно към съответния председател на пчеларска организация в която членува, в противен случай е трудно гласът му да бъде чут!
Вече имаме, даже избрани 6+6 регионални представители на пчеларските организации в България (избор проведен на някакво основание, което явно се приема за легитино), тези избрани лица са вашите представители на цели 6 икономически региона, които работят в обществен интерес и ще бранят и защитават интересите на пчелари, и разбирам имат вашата безрезервна подкрепа и пълно разбиране! Искрено им пожелавам успех! Всички очакваме реалните резултати от дейността им.

За мое лично съжаление, едва днес 08.02.2019, след проведена среща на пчеларски отганизации в Дома на пчеларя в гр.Плевен разбирам, че консолидацията в сектора на национално ниво, няма да е лесна и предстои явно доста работа в тази посока. Без добра комуникация, без добра координация и ефективна работа на представляващите различните пчеларски организации в България, ще е много трудно да има някакви значителни постижения в обозримо бъдеще.

Не ми се иска да бъда песимист и лош пророк, но скептицизма у мен започва да расте и големите очаквания които пчеларите имахме след протеста едва ли ще бъдат увенчани с особен успех. Прости са фактите: ентусиазма бавно стихва, жалко ще е тази енергия да се влее в рутинна тежка бюрократична машина. Бързо се взе решение за не подкрепа и отлагане на решенията които да помогнат на сектора, правото на инициатива и гласност на идеи за промени, бързо намират пътя към контейнера за смет или срещат незаинтересованост и плахи действия. Бягането от отговорност и отлагане на решенията на острите проблеми в сектора, убиват желанието и инциативата хора които имат куража да предлагат идеи за обсъждане и съгласуване с вещи и компетентни лица.

Мога да ви уверя, че законодателни инциативи, без значителната подкрепа на редовите пчелари и съответната политическа подкрепа, нямат особено голям шанс да се случат, ако ще и най-добрите предложения за обсъждане по даден законо-проект да бъдат направени и да бъдат внесени за гласувани в Народното събрание!
Очевидно е , че сектора по отношение на организационно ниво нещата куцат. Единаствено ерудирани, активни и добре организирани представители, с вашата подкрепа, могат да решат проблемите в сектора. В противен случай, нещата ще си останат по старо му.

Аз лично за себе си съм удовлетворен от плурализма, демокрацията и прозрачността при обсъждане на съществените проблеми в сектор пчеларство, вземането на адекватни становища и своевременни решения в Управителния съвет на Конфедерацията на българските пчелари в която от 2014 год. гордост членувам! Желая здреве на всички и успешна пчеларска 2019 година.
Бъдете будни и отстоявайте интересите си, колеги пчелари! Никой дори и да има желание, няма да може да направи нищо за вас, ако вие не го пожелаете!