Цитат Първоначално публикувано от zx7r Виж публикацията
От два пчелина са, да. Смъртността обаче е равномерно разпределена. Към момента оцеляват семействата, които бяха най-слаби през есента - с малко пило и почти без медови запаси. Последно като им слагах питки, бяха много добре и почти без подмор. На другия полюс - двете най-силни семейства, които зазимих и с по един магазин мед (чисто за експеримента), паднаха първи.
Какъв е изводът според теб? Силните семейства са развили и силна опаразитеност или друго? Измряха през Декември. На дъното имаше страшно много пчела. Само в един от кошерите, нямаше никой.Нито майка, нито умрели пчели. Само пълни пити с мед и празен кошер, точно както е цитирал превода и Георги по-горе.

Не мога да изкажа категоричен извод. Аз и затова задавам много въпроси, защото смятам, че в дебата всеки може да стигне до истината. През 2017 аз също имах много жертви. За себе си заключих, че третирането за акар е било неадекватно , освен това трябва да се третира и за Церане. При мен също оцеляха по-слаби, а загинаха силни. Разликата при мен е, че почти нямах подмор в кошерите, силно отслабнали семейства и при първия студ-аут. Втора зима нямам жертви( е, тази--за сега), но въведох трикратно третиране с О.К. още от началото на август.