Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 4 123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 620

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    24.04.2017
    Пчеларски район
    Лакатник, Козлодуй
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    ... .. От любопитсво да попитам само, с какво третира предната година.
    И 11-те бяха отводки. Пролетта, ранните отводки, които взех, ги третирах с Хайв Клийн на Bee Vital, а есента всички ги третирах с оксалова по рецептата на Дони.... Сред първите загинали, още Декември месец, бяха и най-силните семейства. Едното септември месец беше на 8 рамки с пило... За мен всичко зачпочва и свършва с майката.
    Прав си, зимата не е свършила. Аз планирам само едното семейство да докарам до роево. То ще ми е инкубатор за майки, а от другите ще дърпам само пило, доколкото може, без да пресилвам нещата.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от zx7r Виж публикацията
    И 11-те бяха отводки. Пролетта, ранните отводки, които взех, ги третирах с Хайв Клийн на Bee Vital, а есента всички ги третирах с оксалова по рецептата на Дони.... Сред първите загинали, още Декември месец, бяха и най-силните семейства. Едното септември месец беше на 8 рамки с пило... За мен всичко зачпочва и свършва с майката.
    Прав си, зимата не е свършила. Аз планирам само едното семейство да докарам до роево. То ще ми е инкубатор за майки, а от другите ще дърпам само пило, доколкото може, без да пресилвам нещата.
    Според мен обяснението за наличие на толкова много акар, е кофти/стара ОК или третиране по време на повечко запечатано пило. И при мен имаше бум на акара, но октомври го сведох да санитарен минимум точно по рецептата на Дони и нама проблеми. Не мисля, че проблема ти е в майките, щом са докарали семейстава до септември с много пило... Обикновенно точно отводките зимуват по-добре и по безпроблемно дори и смалко пчели.

Потребител
    Регистриран
    24.04.2017
    Пчеларски район
    Лакатник, Козлодуй
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    ...
    ОК е напълно възможно е да е с изтекъл срок на годност, купих я от пчеларски магазин в пликче, в количество, колкото ми беше необходимо. Факт е, че тогава не съобразих това. Благодаря, че ми обърна внимание! Иначе третирах, когато вече нямаше пило.
    Прочетох и написаното от Жоро. Съгласен съм с него и не виждам, някой да се опитва да въвежда колегите в заблуда. Какъв би бил смисълът от това! Споделям, каквото изпитах на личен гръб и причината е ясна - вируси в следствие на силно опаразитяване с акари.
    Нямам съмнение, че причината е основно в мен. Дали ОК е била негодна, дали са други фактори в следствие на мои действия или бездействия, но ето, подсказвате и умуваме къде е заровено кучето
    Тази пролет, 1-во правя тест за опаразитеност; 2-ро второ включвам и строителната рамка в боя; 3-то ще третирам прометта с един български аналог на Hive Clean, не помня как се казваше, но не разчитам, кой знае колко на него.
    Майки, само от оцелелите ми семейства, в които има вероятност за по-висока резистентност. Дано устискат. Отделно искам да пробвам с роеви. Навил съм си го и ще го направя. Не гоня добиви и пчелите ги гледам основно за удоволствие. С амитраз няма да ги пушна, ако ще да прелива от кърлеж. И все пак чувството, когато загубиш семейство е много неприятен, затова търся баланса. Както казват будистите - средният път е най-добър

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    ОК е напълно възможно е да е с изтекъл срок на годност, купих я от пчеларски магазин в пликче, в количество, колкото ми беше необходимо. Факт е, че тогава не съобразих това. Благодаря, че ми обърна внимание! Иначе третирах, когато вече нямаше пило.
    Прочетох и написаното от Жоро. Съгласен съм с него и не виждам, някой да се опитва да въвежда колегите в заблуда. Какъв би бил смисълът от това! Споделям, каквото изпитах на личен гръб и причината е ясна - вируси в следствие на силно опаразитяване с акари.
    Нямам съмнение, че причината е основно в мен. Дали ОК е била негодна, дали са други фактори в следствие на мои действия или бездействия, но ето, подсказвате и умуваме къде е заровено кучето ������
    Тази пролет, 1-во правя тест за опаразитеност; 2-ро второ включвам и строителната рамка в боя; 3-то ще третирам прометта с един български аналог на Hive Clean, не помня как се казваше, но не разчитам, кой знае колко на него.
    Майки, само от оцелелите ми семейства, в които има вероятност за по-висока резистентност. Дано устискат. Отделно искам да пробвам с роеви. Навил съм си го и ще го направя. Не гоня добиви и пчелите ги гледам основно за удоволствие. С амитраз няма да ги пушна, ако ще да прелива от кърлеж. И все пак чувството, когато загубиш семейство е много неприятен, затова търся баланса. Както казват будистите - средният път е най-добър
    Не статията е за заблудите за масовия мор на пчелите дал съм линк там обвиняват мобилни мрежи т.н. не съм казал,че ти въвеждаш в заблуда просто ясно и точно си го казал а доколкото и разбрах и проф. Вълчовски ти е казал същото.Аз просто исках да ти обърна внимание,че трябва адекватно лечение за Вароатозата и въобще не е за подценяване, много пчелари се подлъгват, че еди кой си не третирал или че еди какво си слагал и нямал проблеми.Мисля че лечение с ОК при пило не е в достатъчна степен ефективно а както и Дачно каза като пчелите вече са увредени и да ги третираш все тая.Относно строителната рамка и тя не е високоефективна за борба с акара а щом искаш увеличение на пчелите и то чрез роене не мисля, че е удачно да я използваш една търтиева личинка яде много повече от пчела работничка ще използваш много ресурс хранителен и като работа за кърмачките и строителките и въобще цялото семейство за борба с акара а искаш да ги увеличаваш.Строителната ранка е за пчелари дето са си надвили на масрафа и не им трябват отводки и роене и си падат по биометодите.
    Но това си е мое мнение не го налагам като като максима.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Не статията е за заблудите за масовия мор на пчелите дал съм линк там обвиняват мобилни мрежи т.н. не съм казал,че ти въвеждаш в заблуда просто ясно и точно си го казал а доколкото и разбрах и проф. Вълчовски ти е казал същото.Аз просто исках да ти обърна внимание,че трябва адекватно лечение за Вароатозата и въобще не е за подценяване, много пчелари се подлъгват, че еди кой си не третирал или че еди какво си слагал и нямал проблеми.Мисля че лечение с ОК при пило не е в достатъчна степен ефективно а както и Дачно каза като пчелите вече са увредени и да ги третираш все тая.Относно строителната рамка и тя не е високоефективна за борба с акара а щом искаш увеличение на пчелите и то чрез роене не мисля, че е удачно да я използваш една търтиева личинка яде много повече от пчела работничка ще използваш много ресурс хранителен и като работа за кърмачките и строителките и въобще цялото семейство за борба с акара а искаш да ги увеличаваш.Строителната ранка е за пчелари дето са си надвили на масрафа и не им трябват отводки и роене и си падат по биометодите.
    Но това си е мое мнение не го налагам като като максима.
    Аз още преди ви казвах, че тази болест не е за подценяване и ще има много мор от нея. Както виждате всички вече се оплакват от загинали семейства/с изключение на Славчо от другия форум, но той е ..........уикален/. Въпреки многото мерки които са взети, пак има голяма смъртност. Не вярвам в цяла България, че и навън да е само акара. Проблема е друг и съм го казвал няколко пъти. Трябва да се помисли по активно по въпроса. Защо? Светилата явно няма да ни помогнат.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Аз още преди ви казвах, че тази болест не е за подценяване и ще има много мор от нея. Както виждате всички вече се оплакват от загинали семейства/с изключение на Славчо от другия форум, но той е ..........уикален/. Въпреки многото мерки които са взети, пак има голяма смъртност. Не вярвам в цяла България, че и навън да е само акара. Проблема е друг и съм го казвал няколко пъти. Трябва да се помисли по активно по въпроса. Защо? Светилата явно няма да ни помогнат.
    Светилата не помагат ама и тъмнилата със свещите и те не помагат.Абе не е за говорене всеки си хване нещо де му уидиса и само него си пее , Данчо обвинява някакъв мистична зла сила де и даже ореховата шума изсъхна, аз вярвам във висока опаразитеност с Вароа и последващи вирози, Атанасов вярва в Нозема Церане макар че хората на Запад и с фумагилин не могат да я преборят, Янчо вярва, че само измрели кекавите и сега има недосегаеми от всякакви микроби сакарки, ти вярваш, че пръсканията имат голяма вина а други пестециди, хебециди и т.н., някой пък вярват, че пчелите са им мелеьи и търсят спасение в чиста раса.И те така в това е красотата на пчеларството всеки един от нас е творец и твори с пчелите си това което мисли, че е добро за тях и макар че пътищата са различни целта е една а кой е прав ще ситирам едни украински пчелари провели стотици опити и винаги 20% се дънят и излизат от нормата и те умували умували па казали е е....... ли му майката.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Светилата не помагат ама и тъмнилата със свещите и те не помагат.Абе не е за говорене всеки си хване нещо де му уидиса и само него си пее , Данчо обвинява някакъв мистична зла сила де и даже ореховата шума изсъхна, аз вярвам във висока опаразитеност с Вароа и последващи вирози, Атанасов вярва в Нозема Церане макар че хората на Запад и с фумагилин не могат да я преборят, Янчо вярва, че само измрели кекавите и сега има недосегаеми от всякакви микроби сакарки, ти вярваш, че пръсканията имат голяма вина а други пестециди, хебециди и т.н., някой пък вярват, че пчелите са им мелеьи и търсят спасение в чиста раса.И те така в това е красотата на пчеларството всеки един от нас е творец и твори с пчелите си това което мисли, че е добро за тях и макар че пътищата са различни целта е една а кой е прав ще ситирам едни украински пчелари провели стотици опити и винаги 20% се дънят и излизат от нормата и те умували умували па казали е е....... ли му майката.
    Запомнил си само това, че съм казал за пръсканията. Иначе това на което държа е, че всичко това е коктейл от всичко което написа, подпомогнато от масовите пръскания, които тотално унищожиха биоценозата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.12.2014
    Пчеларски район
    Врачанско
    Покрай клипчето с този от Рам комерс, който говореше за цената на меда, видях на стената на колегата Борис Стефанов и това видео - https://www.youtube.com/watch?v=DK2Xi0ST4rA
    За който не разбира английски ще напиша накратко за какво иде реч. Представят изследване върху акара, което установява, че той се храни с мастното тяло на пчелата, а не с хемолимфа. Акарите се закачва от долната страна, между коремните членчета на пчелата, където пробиват дупка и отделяйки ензими разграждат мастното тяло и така си осигуряват храната. Мастното тяло се явява "орган", а не просто шкаф с храна и има отношение към здравето на пчелата.
    Та аз акара категорично съм го подценявал и третирането е било меко казано безотговорно. Да де, ама с години не е имало някакви сериозни загуби, като тук от 2-3 се забелязва нещо по-притеснително. Перицина е спрян '99-та или '00-та и от тогава само варостоп по 2, рядко 3, ленти между 5-10 септември.
    Вече се обърках. Аз ли съм си виновен, пръска ли някой, биволите ли ми опасоха билките дето лекуваха кошерите, нови болести ли нахлуха, какво стана - незнам!
    За тази година очаквах погром. То бива слаби кошери ама такова чудо не е било. Преглеждам ги на 2 пъти и си жужат нормално, едни такива стегнати кълбета, малки ама изглеждат живички и ми дават надежда, че ще прескочат трапа. Метнаха се 15 броя от 126 и повечето бяха с празни кошери.
    Какво пчеларство беше преди, само слагаш магазини и си викаш "Абе от де са го събрали тоя мед, бе! Няма ли да свършва!"
    Медец

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца

Профессор Кашковский В.Г. и доцент Плахова А.А. зимой на пасеке

Не въвеждайте хората в заблуждение за масовата гибел на пчелните семейства Плахова А.А.
    Новосибирски държавен аграрен университет – катедра зоология и рибовъдство
    http://beejournal.ru/tochka-zreniya/...v-zabluzhdenie
    ,,Нашите наблюдения в зоната на Васюганските блата, където практически няма население, да не говорим за мобилни телефони, показаха, че гибелта на пчелите става редовно. Като правило, загиват семейства там, където през пролетта и есента тях не са ги обработвали против вароатозата или са ги обработвали само през есента с нарушаването на инструкциите. В тях при лятно горещо време и нощни застудявания се забелязват вирусни заболявания. Заразените семейства през лятото нормално работят, набират сила, събират до 90 кг мед; след подреждането на гнездото за зимата пчелите заемат напълно 12 пити, но в края на август пчелите остават наполовина, а в края на септември или в края на октомври в кошера няма нито живи, нито мъртви пчели. Остава само напълно запечатани пити с мед и няма нито капка диария. Пчеларите казват: „Пчелите са излетели безвъзвратно”. На практика по законите на които се подчинява живота в пчелното семейство, която и да е пчела, която е почувствала близостта на смъртта, напуска кошера. По този начин пчелите поразени от акари и вируси една след друга „се изхвърлят сами” от кошера. Семействата, които не са успели да загинат през есента, загиват по време на зимуването.,,
    Източник: Сп. „Пчеловодство” 2009/6
    Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен
    Този пост е редактиран от Георги 1974; 05.02.2019 в 18:54. Причина: допълнение

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас

Пишеш за ранни отводки, после за всички есента, оставам с мисълта, че не си ги взел наведнъж. Та да питам: всички от едно място ( пчелин ) ли произхождат. Какво е положението там.
    Планирай да роиш и трите, па което стане.

Страница 1 от 4 123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •