Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 94
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от barkov1982 Виж публикацията
    Понякога много ти се ядосвам като ми вземеш думите назаем
    Действай по чевръсто/бързо.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от joeyost Виж публикацията
    Здравейте,
    Ние сме двама заинтересовани към пчеларството млади студенти. Последните няколко часа четем различни теми и прочие с цел да разберем повече и да започнем от някъде. Дядо ми преди имаше кошери и имам някакви минимални познания относно отглеждането на пчели. От тогава имам голям интерес към пчелите, тъй като са едни невероятни животинки.
    Намираме се в северен-централен регион (Ловеч,Троян) - бихме се радвали ако споделите какви кошери да ползваме, има ли в околността сборове за пчелари, за да получим някакво знание, или просто ако имате съвети за любители. Важно за нас е също къде да поставим кошерите, тъй като четохме, че пестицидите унищожават пчелните семейства.

Благодаря предварително
    Студентите, добре дошли! Четете момчета. Все едно сте в сесия. Успоредно с това пълнете списъка с необходим инвентар. На вашите въпроси е отговаряно многократно тук. Ровете и във архивите. Помощ ще получите. На конкретни въпроси, очевидно подплатени с теоретични знания, се отговаря по-охотно. По списъка и ориентировъчни цени в нета, ще сглобите бюджет. След това, го завишете с 50% и може да започвате да се оборудвате. На изложеното/пазар в Плевен/има тема/, може да си закупите доста от първоначално необходимото. До тогава трябва да знаете какво точно искате. Имате месец и малко да се начетете достатъчно, за да започнете подготовка на инвентара и да договорите пчели. Ще има изненади. Сложете ги в графа "не е страшно" и продължавате. Питайте умно и ще ви се подаде ръка. Успех.

Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Град Правец
    Цитат Първоначално публикувано от joeyost Виж публикацията
    Здравейте,
    Ние сме двама заинтересовани към пчеларството млади студенти. Последните няколко часа четем различни теми и прочие с цел да разберем повече и да започнем от някъде. Дядо ми преди имаше кошери и имам някакви минимални познания относно отглеждането на пчели. От тогава имам голям интерес към пчелите, тъй като са едни невероятни животинки.
    Намираме се в северен-централен регион (Ловеч,Троян) - бихме се радвали ако споделите какви кошери да ползваме, има ли в околността сборове за пчелари, за да получим някакво знание, или просто ако имате съвети за любители. Важно за нас е също къде да поставим кошерите, тъй като четохме, че пестицидите унищожават пчелните семейства.

Благодаря предварително
    Здравейте, приветствам желанието ви да се впуснете в това невероятно приключение и вярвам, че има хора, които го правят от любов към природата, а не с комерсиални цели. Разбира се идва момент, когато трябва и да покриваш разходите си, които не са никак малко. Аз не съм пчелар с голям трудов стаж и по същия начин започнахме със съпруга ми да се учим повече от собствените си грешки, няма на кой да разчитаме за помощ, но всъщност това донякъде е по-добрия вариат, защото изработваш собствена система и не виниш нокой за провалите си. Сега по същество, понеже нашият район е подобен, мога да споделя какво установиме ние за 4 години. Пашата е ранна, пъво акация, последните две години се хваща, пролетта е мека и богата, за да се развият семействата, дори трябва да се внимава, че бързо влизат в роево. Следваща паша кестен и липа сребролистна, засичат се, последните две години липата се провали, заради обилни валежи и след това нищо при нас, защото сме в гора. Мед се вади последно началото на юли само от силните семейства. Изводите за нас са, че района е добър за опитни пчелари, които могат да използват двете паши, а за системата според мен и наблюденията ми са, ние сме с ЛР, че района не е за широк плодник, какъвто е дб12, няма да се хваща акация. ЛР а с три корпуса само ако са силни семействата, затова и ние от миналата година включихме и магазини в конфигурациятя. Това е за пашите, пчелите са ни здрави, тъй като няма пръскания, поне засега. Нашият вариат, който от части приложихме миналия сезон, семействата хващат първа паша и след това ги местим в друг район, където има осве липа, ливада и малко софора, до средата на август събират, след което пак се връщат на постоянния пчелин. Поста стана дълъг, дано да е и разбираем. Това е от нашия скромен опит. Успех

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.06.2014
    Пчеларски район
    с. Черни осъм, общ. Троян
    Първо искам да кажа, че район Троянски балкан е много обширно понятие. Аз имам пчели на 10км. от гр. Троян и при мен акацията цъфти 2 седмиципо късно. Тази година заваля на 5-6 ден след цъфтежа на акацията и не можаха да запечатът и си я изядоха после, но преди 3 год. извадих страхотна акация. Аз съм с ДБ 10 рамки.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от viktor tit Виж публикацията
    Първо искам да кажа, че район Троянски балкан е много обширно понятие. Аз имам пчели на 10км. от гр. Троян и при мен акацията цъфти 2 седмиципо късно. Тази година заваля на 5-6 ден след цъфтежа на акацията и не можаха да запечатът и си я изядоха после, но преди 3 год. извадих страхотна акация. Аз съм с ДБ 10 рамки.

Колко магазина използваш за тоя 10ДБ и колко паши хващаш обикновенно на година?Ако не е тайна де.
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.06.2014
    Пчеларски район
    с. Черни осъм, общ. Троян
    От 1 до 3 магазина съм слагал най- много. Хващам две паши, акация и липа. И преди бях писал за ливадна паша, че за да я има ливадите трябва да се поддържат да има животновъдство, иначе всичко обраства само с една висока трева, която не цъфти и не дава нищо. Така, че някой като каже ливада....., ами такава паша има съвсем малко и тя е само колкото за тях, поне в нашия край де, защото в нашето село са останали само 20 кози и около 50 овце от 50 000 бр. Жалко, но това е картината в голяма част от планинските села.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от viktor tit Виж публикацията
    От 1 до 3 магазина съм слагал най- много. Хващам две паши, акация и липа. И преди бях писал за ливадна паша, че за да я има ливадите трябва да се поддържат да има животновъдство, иначе всичко обраства само с една висока трева, която не цъфти и не дава нищо. Така, че някой като каже ливада....., ами такава паша има съвсем малко и тя е само колкото за тях, поне в нашия край де, защото в нашето село са останали само 20 кози и около 50 овце от 50 000 бр. Жалко, но това е картината в голяма част от планинските села.

Ливадната паша не е за подценяване.Тая година която мина ако не беше тя при нас нямаше да имаме добив.Малко въпросът за магазините ми беше подвеждащ.Заради обема на 10ДБ и 12ДБ ти го зададох.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.03.2014
    Пчеларски район
    Ямболски
    Животновъдството и пчеларството сме взаимно свързани,ама при това положение с унищожението на животните.То не беше,син език,грип,чума.И се превърнахме в екирисаж на Европа и други страни,да им внасяме замразените им меса.И докато стигнат до нас стават прясно охладени.Завладяха ни и вътрешния пазар за всичко което произвеждаме, а то не е много, е или непродаваемо или некачествено от суровината която се влага че тя е внесена от вън.И мед внасяме,и се подобрява с наш мед,за да има някакъв вид и вкус и е в търговската мрежа.Няма ни външен вид,камо ли вкус.Кога ще се събуди този народ не знам.Но все си мисля че си заслужаваме управията.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Явно ще умирам от смях. Направо ви се чудя на акъля . Младите студенти и те ви гледат сеира и припадат от смях, ама нищо, нали ви благодариха.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Явно ще умирам от смях. Направо ви се чудя на акъля . Младите студенти и те ви гледат сеира и припадат от смях, ама нищо, нали ви благодариха.

Какво му е смешното?Кажи нещо сериозно,но те е страх.Знаем такива като теб с 50кг захар на кошер нямат слаба година.

Страница 4 от 10 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •