Цитат Първоначално публикувано от joeyost Виж публикацията
Здравейте,
Ние сме двама заинтересовани към пчеларството млади студенти. Последните няколко часа четем различни теми и прочие с цел да разберем повече и да започнем от някъде. Дядо ми преди имаше кошери и имам някакви минимални познания относно отглеждането на пчели. От тогава имам голям интерес към пчелите, тъй като са едни невероятни животинки.
Намираме се в северен-централен регион (Ловеч,Троян) - бихме се радвали ако споделите какви кошери да ползваме, има ли в околността сборове за пчелари, за да получим някакво знание, или просто ако имате съвети за любители. Важно за нас е също къде да поставим кошерите, тъй като четохме, че пестицидите унищожават пчелните семейства.

Благодаря предварително
Здравейте, приветствам желанието ви да се впуснете в това невероятно приключение и вярвам, че има хора, които го правят от любов към природата, а не с комерсиални цели. Разбира се идва момент, когато трябва и да покриваш разходите си, които не са никак малко. Аз не съм пчелар с голям трудов стаж и по същия начин започнахме със съпруга ми да се учим повече от собствените си грешки, няма на кой да разчитаме за помощ, но всъщност това донякъде е по-добрия вариат, защото изработваш собствена система и не виниш нокой за провалите си. Сега по същество, понеже нашият район е подобен, мога да споделя какво установиме ние за 4 години. Пашата е ранна, пъво акация, последните две години се хваща, пролетта е мека и богата, за да се развият семействата, дори трябва да се внимава, че бързо влизат в роево. Следваща паша кестен и липа сребролистна, засичат се, последните две години липата се провали, заради обилни валежи и след това нищо при нас, защото сме в гора. Мед се вади последно началото на юли само от силните семейства. Изводите за нас са, че района е добър за опитни пчелари, които могат да използват двете паши, а за системата според мен и наблюденията ми са, ние сме с ЛР, че района не е за широк плодник, какъвто е дб12, няма да се хваща акация. ЛР а с три корпуса само ако са силни семействата, затова и ние от миналата година включихме и магазини в конфигурациятя. Това е за пашите, пчелите са ни здрави, тъй като няма пръскания, поне засега. Нашият вариат, който от части приложихме миналия сезон, семействата хващат първа паша и след това ги местим в друг район, където има осве липа, ливада и малко софора, до средата на август събират, след което пак се връщат на постоянния пчелин. Поста стана дълъг, дано да е и разбираем. Това е от нашия скромен опит. Успех