ОК, cepar4o, и без това щях да пиша в темата за кошерите, ама може и направо тука.
По твойте въпроси - упражнението с отводка 2 е глупост /така съм казвал няколко пъти тук у форума и това е според мен/, ти се преценяй за нататък. Отводка 1 ти е показала правилния подход.
"Поръчването на готови оплодени майки" е голямо тото, ако си хазартна личност може да се пробваш. Но може да си докараш и неприятни емоции.
Продължавам по картинката оттатък. Не се увличай много по лекции и лектори, всички са големи сладкодумци но не приемай всичко казано от тях едно към едно. Ей го ще стигнеш и до Венер, и до клиповете на Бай кой беше и т.н., винаги има нещо премълчано... Задавай си въпроси и си отговаряй сам за себе си. Колко мед искаш да произвеждаш, например. И защо? С колко труд, много ли, малко ли... Каква е пашата при теб??? Районът какъв е, има ли кошери, колко, какви, какви хора се занимават с пчеларство? И някои неща ще ти се изяснят сами по себе си.
Мой съвет - категорично и веднъж завинаги се ориентираш към медодобив от рамки с размер 1/2 ДБ, т.е. височина 16 см. Оттам нататък, ако магазините /корпусите за медодобив/ са ти десетрамкови, на първо време няма никакво значение плодникът надолу с какви рамки ще бъде. Според височината на рамките избираш броя на корпусите, за да осигуряваш необходимия обем за гнездото. И като си избистриш техниката на работа и натрупаш опит, а и ако увеличаваш бройката, постепенно ще преминеш към един размер на който да ти останат плодниковите рамки. Това е.
Тва с помощните семейства е много примамливо като го четеш отстрани, ама май не е масова практика. Не знам защо. Ти като искаш, пробвай си на някой кошер, по-нататък ще си преценяш струва ли си.
Същата работа и с подвижното пчеларство. Първо сам трябва да си зададеш много въпроси свързани с него и като си отговориш - ще ти стане ясно.