Въпроса беше за твоя начин... всеки си има глава на раменете и може да мисли (макар че мозъкът е чувстивтелен орган и заради това много хора го използват рядко - източник интернет) та има написана стратегия на МЗХ за сектора където е написано че трябва да се наблегне в това число и подпомагат само промишлени пчелини и да се направи окрупняване на сектора... малко след това беше въведено изикването за мин. 8 000 евро / 125 пчелни семейства... по ЕС критерии от 100 броя нагоре се причислява в категория полу-професионалисти (по БГ стандарт за професионалист) според теб това справедливо ли е? например ако съм с 60-70-90 пчелни семейства и имам сериозни амбиции едно подпомагане по някоя мярка би ме изтреляло напред но ми удариха балтията... или може би ще кажеш че ми остава Пчеларската програма ? а къде остана "всички сме равни", еднакви възможности за всички и т.н. накрая излиза че все пак не сме равни ти с твойте 230 семейства с улеснен достъп до финансиране а аз с мойте 50-60-80 семейства го духам и не съм атрактивен.... та доколкото схващам с моя ограничен интелект ти си за промишленото, едрите пчелари а малките да го духат и мрът...
Аз пък съм повече за едните и другите с равен шанс за подпомагане а после които оцелее все пак е конкуренция, пазарна икономика ...
Тука някой беше написал че все сме контра и заради такива като нас няма обединение и т.н. - аз пък казвам че има различни виждания и гледни точки и че е по-лесно да обидиш или да се обидиш отколкото да се опиташ да приемеш че колегата насреща не мисли еднакво с теб и евентуално да се поставиш на негово място и да се опиташ да разбереш защо .... бе както и да е жив и здрав дано си направиш промишленото пчеларство...
само едно-две от нещата ЗАЩО - Не сме икономически интересни - пчеларството се оценява на 21-25 милиона лева като приход в бюджета - това ни прави нещо от рода ниско приходен отрасъл срещу примерно акциза на цигарите. Нещо за което е говорено и преди - нямаме ЛОБИ никъде във властта за разлика например от тютюнопроизводителите (имат си цяла партия зад тях) или зърнопроизводителите...
Може да е малко пресилено от моя страна но последните години де минимис за пчеларството е повече на принципа ако останат някакви пари... причините са много и донякъде ние пчеларите сме виновни за това...