Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
Епа , що го пусна па коментираш у фейса. Аааа, сещам се : тук сме свалили ( някои ) розовите очила и не се навиваме вече.
Никой не можеда ми каже къде и кога ще коментирам.
Не пиша за момента защото съм направо стъписан. Не разбирам какво му става на Калин. Изнервен озлобен никога не съм го виждал такъв. Кандо и той. Ти си същия махнаджия. На всичко търсиш кусур ама предложения никакви.
Сега ще скочите отгоре ми и аз да се обеснявам наред. Не благодаря. Качвам ви моята лична позиция и дерзайте.

Протестна декларация
ДО МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО
Г-Н РУМЕН ПОРОЖАНОВ
До Десислава Танева председател на комисията по земеделие в народното събрание
ДО ЕВРОКОМИСАРЯ ПО ЦИФРОВА
ИКОНОМИКА И ЦИФРОВО ОБЩЕСТВО
МАРИЯ ГАБРИЕЛ
ДО Г-Н ФИЛ ХОГАН – КОМИСАР НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕ И РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

Повод за настоящата протестна декларация е отчайващото състояние на сектор Пчеларство в България. Над 30 години секторът е изключително неглижиран. И до днес остава напълно неосъзната огромната полза, която пчеларството предоставя под формата на насищане на природата с най-ефективните опрашители, без които нито биоразнообразието, нито добивите от земеделските култури биха били възможни. Последните няколко години сме свидетели на многобройни и силно изразени климатични аномалии, които сериозно затрудняват и оскъпяват дейностите по отглеждане на пчелните семейства. Тъй като ние полагаме сили за запазване на нашите колонии, въпреки завишените разходи и трудностите, пред които ни поставя природата, те оцеляват и се развиват в пъти по-добре от дивите опрашители, което прави пчеларството още по-важно и жизнено необходимо.
Изминаващата 2018 г. също бе наситена с много климатични аномалии и това доведе до сериозно повишаване на разходите по дейностите свързани с развитието и поддържането на пчелните семейства, и силно занижи добивите. В огромна част от страната те са наполовина от нормалните, а има и места без наличие на такива. В края на юни и началото на юли се наблюдаваше и масово изчезване на пчели от пчелните семейства, за което бяха информирани и БАБХ и МЗХГ, но така и не се намериха необходимите няколко хиляди лева за изследване на проби от силно пострадалите райони. Самият факт, че министерството не пожела да отпусне сума от 10 000 лв., необходима за национално изследване, е изключително обиден за нас и за пореден път показва пренебрежение към нашите проблеми. От друга страна увеличението на осигурителния праг допълнително влошава икономическия статус в пчеларството. Каквото и да е това увеличение, то ще доведе до отлив и преминаване на много колеги в сивия сектор. По този начин ще се предизвикат и проблеми при усвояване на средствата по т.н. Пчеларска програма.
В последните няколко дни от интервю на министър Порожанов стана ясно , че в единствената схема за подпомагане на пчеларите - de minimis, пари за подпомагане не са предвидени за тази година и такова съответно няма да има. Министърът е предложил пчеларите да се обърнат към европейската програма за подпомагане, по която обаче е възможно да се финансират само една малка част от пчеларите. А и доколко е работеща съответната евро програма си личи от нарастващата неусвояемост на средствата.
Подкрепяме колегите си, изразявайки възмущението си от цялостната политика и по-скоро липсата на такава от страна на държавата към сектора.

Настояваме:
1. В най-кратки срокове да се предприемат необходимите действия за подпомагане по схемата de minimis и това да стане факт преди изтичането на календарната година. Имайки предвид тежката финансова ситуация и допълнителните разходи, които колегите са направили през годината вследствие на неблагоприятните климатични условия, това подпомагане да не бъде под 18 лв. на пчелно семейство. Суми от порядъка на 4, 5, 7 лв. считаме за обидни и ще го смятаме за опит за замазване очите и средство за измъкване на министерството от отговорностите, които има към пчеларите.

2. Твърдо отстояваме позицията за субсидиране на отрасъла чрез директно подпомагане на пчелно семейство като системна услуга за опрашване.

3. Да се промени начинът и критериите, по които се съставя работната група, определяща формите и механизмите за разпределяне средствата по т.н. Пчеларска програма. Хората, които участват в нея, реално да представляват пчеларството в България, със съответната членска маса, проблеми и визия за тяхното решаване.

Като Независими местни пчеларски организации, изразявайки и отразявайки мненията на пчеларите по места, Декларираме, че ще се включим активно в Националния пчеларски протест.

4. Според доклад на МЗХГ 337-март 2018, вносът на пчелен мед у нас през 2017г. рязко е нараснал до 2200 тона. Това още повече засилва нашите подозрения, че произведение от нас пчелен мед се смесва с нискокачествен вносен мед, НО се предлага га на пазара като „произведен в България“ Следейки внимателно етикетите в търговската мрежа виждаме, че там не се предлага мед с произход извън ЕС а основните внесени количества са точно такива, от Китай и от Украйна. Нямаме достъп до фирмената документация по сделките на търговците на едро с техните партньори, но подозираме, че и там също както на вътрешния пазар се извършва ИЗМАМА, като вместо чист български мед , реално се продава смесен български и внесен мед . Настояваме контролните органи в лицето на БАБХ ,НАП и АМ да извършат проверка как се реализирани внесените количества мед и дали това не представлява измама, както според нашето така и според европейското законодателство.

Точка 2 е по желание на пчеларите. Аз лично съм против.