Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 8068

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Е, сам потвърждаваш с разсъжденията си, че закон има, но хората не го спазват.
    Ако кажеш това на някой юрист, можеш да бъдеш сигурен, че ще се усмихне поне вътрешно. Закона в България е направен за далавери - имаме едни от най- добрите закони в това отношение, заобиколни и изходни вратички да искаш.

Те няколко общоизестни примери в сектора:
    - какво наказание предвижда закона за кражба на пчелни кошери.
    - къде ни е акредитираната независима лаборатория.
    - сега, като стана фала с биото, кой е закона застигащ сертифициращите фирми и изкупувалите този не- био мед, като био.
    - какви последствия има според закона за земелците натровили пчелите с нерегламентирани пръскания и какви механизми има в държавния апарат за разследване, и установяване на тези случаи.

Какви за нашите тъй наречени закони - ми такива, дето субсидират третиране с кумафос и амитраз. Да взема да го спазя ли този закон?! За най- ярък пример в това отношение съм посочвал нещо друго - на запад такива земеделци, като октоподите са невъзможни по закон. Няма такъв начин да притежаваш милиони декари в държава с територия, като нашата - по закон. Подобни закони имат и за веригите супермакети - не могат да отварят такива големи магазини във всяко селище, защото е повече от ясно, че малките им конкуренти ще бъдат изядени. Прочее, когато разучавах биографията на брат Адам в един филм разказаха, как в тази област, в която е живял - Бъкфаст - че почти всичкия мед по магазините е от манастира, което е регулирано със закон. Е те такива закони ние въобще даже нямаме - липсват напълно. А да говорим ли за доказуемостта на доходите - къде са нашите закони в този аспект? Тука мога да отворя един куфар с пари и да платя онова, което искам да си купя - никой даже няма да ме попита откъде са тези пари, то просто няма такива закони задължаващи ме да докажа произхода им. В чужбина да извадиш ей така 20-30 хиляди евра на ръка, веднага биеш на очи и всеки почва да те гледа подозрително - ще имаш проблем да купиш онова, което искаш да купиш. Ако настояваш - службите са на едно позвъняване и пет минути път от тук, ако пред тях докажеш произхода на тази дебела пачка, тогава вече ще ти продадат стоката, която желаеш да платиш.

А ако седне юрист да ти говори по въпроса - може и да се уплашиш, като разбереш каква анархия са законите ни. Само пари да имаш братче и закона е с теб: двусмислен и достатъчно свободен за тълкуване, може и така да се разбира, може и инак ..... зависи $$$
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от kando Виж публикацията
    никой даже няма да ме попита откъде са тези пари
    Явно не си ходил в банка да внасяш повечко пари.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    До скоро пчеларите специализираха химия, ветеринарна медицина, сега май : социална антропология.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Ако кажеш това на някой юрист, можеш да бъдеш сигурен, че ще се усмихне поне вътрешно. Закона в България е направен за далавери - имаме едни от най- добрите закони в това отношение, заобиколни и изходни вратички да искаш.

Те няколко общоизестни примери в сектора:
    - какво наказание предвижда закона за кражба на пчелни кошери.
    - къде ни е акредитираната независима лаборатория.
    - сега, като стана фала с биото, кой е закона застигащ сертифициращите фирми и изкупувалите този не- био мед, като био.
    - какви последствия има според закона за земелците натровили пчелите с нерегламентирани пръскания и какви механизми има в държавния апарат за разследване, и установяване на тези случаи.

Какви за нашите тъй наречени закони - ми такива, дето субсидират третиране с кумафос и амитраз. Да взема да го спазя ли този закон?! За най- ярък пример в това отношение съм посочвал нещо друго - на запад такива земеделци, като октоподите са невъзможни по закон. Няма такъв начин да притежаваш милиони декари в държава с територия, като нашата - по закон. Подобни закони имат и за веригите супермакети - не могат да отварят такива големи магазини във всяко селище, защото е повече от ясно, че малките им конкуренти ще бъдат изядени. Прочее, когато разучавах биографията на брат Адам в един филм разказаха, как в тази област, в която е живял - Бъкфаст - че почти всичкия мед по магазините е от манастира, което е регулирано със закон. Е те такива закони ние въобще даже нямаме - липсват напълно. А да говорим ли за доказуемостта на доходите - къде са нашите закони в този аспект? Тука мога да отворя един куфар с пари и да платя онова, което искам да си купя - никой даже няма да ме попита откъде са тези пари, то просто няма такива закони задължаващи ме да докажа произхода им. В чужбина да извадиш ей така 20-30 хиляди евра на ръка, веднага биеш на очи и всеки почва да те гледа подозрително - ще имаш проблем да купиш онова, което искаш да купиш. Ако настояваш - службите са на едно позвъняване и пет минути път от тук, ако пред тях докажеш произхода на тази дебела пачка, тогава вече ще ти продадат стоката, която желаеш да платиш.

А ако седне юрист да ти говори по въпроса - може и да се уплашиш, като разбереш каква анархия са законите ни. Само пари да имаш братче и закона е с теб: двусмислен и достатъчно свободен за тълкуване, може и така да се разбира, може и инак ..... зависи $$$
    Горното идва да покаже, че изобщо не си в час със законите в България. Плащанията в брой са законово ограничени до 10 000 лв. В банката попълваш декларация за произход на парите и се подписваш. За горепосочените кражби и нарушения си има съответните текстове. За собственост върху земя като физическо лице има ограничение. Земята, която днес е собственост на фирмите, си остава завинаги у фирмите, не може да стане лична собственост. А докато е във фирмите, то дейността им подлежи на законова регулация, която във всеки един момент може да бъде променена, но няма желаещи това да се случи. Но всичко, което цитираш, отново е следствие, а не причина. Причината цитирах по-горе. Ако не желаем да спазваме законите /а ние не желаем/, то никой не може да ни помогне, освен някак отново да придобием желанието да ги спазваме. Само дето превъзпитанието на цял един народ е задача за десетилетия напред, горе -долу толкова, колкото е отнело отучването на същия този народ от моралните ценности.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Само дето превъзпитанието на цял един народ е задача за десетилетия напред, горе -долу толкова, колкото е отнело отучването на същия този народ от моралните ценности.
    Много повече е и с много по - голяма цена.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    ..... може да бъде променена, но няма желаещи това да се случи..
    Ами може, ала дали всеки може - да променя? Текста на закона например - а не поредната комисия, щото от комисии няма накъде повече и служби, и институции, и какви ли не.

Спомням си една есен, прибирам се към дома и по пътя застигам патрулката - на буркани и кара зад една каруца, няколко цигани в нея и очевадно се опитват да избягат, и някак неясно ченгетата какво точно се опитват да направят. Какво да направят - те не могат и да ги арестуват, ако заплашват живота и здравето на заподозрения. Служби и формално закони ясно, че имаме - имаме закони против кражбите, ма какъв е този закон: откраднал един кошер, туй било на незнам си каква стойност, няма какво да го съдим. А мерси. Че то по- добре тогава да ги нямаме тези закони. В Гърция за кражба на един кошер пак ли е така?

Е един приятел имах зеленчукопроизводител - попиляха го от кражби, ма пръснаха го разбираш ли, всяка нощ. Ок - сто пъти ги хващаха, е и? То даже до съд не се стига - че що за закон, честно. Било на стойност 40лв - един чувал чушки. Ма добре бре хора, то не е един чувал - не е два чувала, то е много чували. Отиват напълнят един - след час още един - след час два направо. Всяка нощ. И нищо, в смисъл по закон нищо - е не вярвам и на запад да е така. Механизмите в държавата въобще не са направени както трябва - направени са за далавера. С министри, дето си вадят пищови от вътрешния джоб и пак не могат да аргументират числата, които изброяват, няма какво друго да се случи - сикаджийски босове, кой си ти, кой съм аз, че ще променяме нещо си. Инак няма лошо човек и да е идеалист в някаква степен, ала все пак - конкретни хора пишат законите и определят правилата. Не сме ние, които определяме данъци, граждански, минимални заплати, повишение на депутатски заплати и т.н. включително и цената на меда, кой ще е био производител, кой ще е преработвател - ти като искаш да се чувстваш виновен: не те спирам, може и да си някакъв фактор все пак. Аз например стана сигурно десет години се боря по институции, че ще ни паднат къщите на село, заради безобразията и безхаберието на няколко конкретни държавни отдела, и дирекции, и единственото, което сме постигнали до сега са отговорите "няма какво да направим" и "свиквайте". С това темпо до десет години оставаме без къщи, но поне пчелин ще имам и бат бойко ще иде да се снима, как прави всичко възможно да помага на пострадалите. Дори собствената си къща вече не мога да опазя от държавата - ако очакваш от мен да се чувствам виновен или неморален, или нещо в този дух ...... то признавам си, че имаш някакво странно разбиране, което ми е много далечно.

п.п. прочее и пчелина си не мога да опазя, пръскат на поразия и това е, ала я поне темата на Матеев, кога го натровиха, описал е подробно текстовете, за които ми говориш, описал е процедури, служби, кое, как, що: всичко е един пълен абсурд, текстове писани сякаш от шизофреници.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    ...Не сме ние, които определяме ...
    Точно сме си ние. Ние си избираме мутри да ни управляват. Което пък е следствие от това, че не желаем да се организираме политически на местна почва, защото това изисква усилие. Не правим това усилие, защото нямаме гражданско самосъзнание /част от морала/. Тези, които го правят /сегашните партии/, го правят от чисто материални и егоистични подбуди с цел облага за себе си. Е, как да очакваш такива хора, като ги изберем, да мислят после за останалите. Това е проформа демокрация.
    Ако се намери някой /хубав или лош/ да казва неудобни истини и да се опитва да прокара неконтролирани от олигархията закони - спукана му е работата. Симеонов се опита да забрани рекламата на хазарта, където потъват парите на много от бедните хора, възпротиви се на подаръка за Домусчиев за БМФ, каза истината за парите за майките и какво - викнахме" Уууу, оставка" при първата възможност, облъчени от медиите на тези, които са се организирали да ни владеят. От такъв мат,рял - това е резултата. И пак ще чакаме някой да ни "оправи". И ще ни "оправи" отново някой, нямай съмнение.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Ние си избираме мутри да ни управляват.
    Липсва кураж в размишленията ти - избира(х)те мутри, защото ви излъгаха. А ви излъгаха не, защото сте неморални, а защото сте наивни - ето, готов си повярвал на Симеонов, така и за Борисов, и за Царя, и за Костов, и за всичките: защото им повярвахте. Аз от тези нищо добро не съм очаквал - никога!!!

И темата за био е същия пример - Апитрейд, а преди това сертифициращите фирми подведоха камара пчелари .... наивност, съвсем простичка и обичайна наивност.

п.п. и още един пример - и да не им бяхте повярвали, и да не бяхте ги избирали, пак щяха да са си те. Сикаджийския бос два мандата не можа да изкара целите и пак се намести в трети - какви избори, какви гласувания, за какво ми говориш: народа го бил избрал ..... съответно разбира се, щом народа два пъти го сваля, три пъти го избира и напира трети път да го сваля, значи народа е неморален. Логично, стига да не се пропукваше момента с "избирането".

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.03.2017
    Гледай ти в тази тема каква интересна дискусия се е заформила а пък аз мислех, че тук само си бърборите.
    Живяла съм малко по-дълго сред другоземци и мога да споделя впечатления не само повърхностни, като турист. Ще кажа примерно за една от държавите, в които съм живяла. Абсурд е да влезеш с личен превоз било то с лимо, камион, SUV в някоя горичка. След няколко минути ще се появи някой от местните да провери ти какъв си и какво правиш там. И никакъв закон не го задължава да прави това, просто е част от гражданското общество и самосъзнание. И тъй като къщите им често са разхвърляни по тупраците, винаги някой ще те види. Пък да извадиш резачка и да почнеш просто да си режеш дърва... това няма как да се случи. Повечето къщи нямат никакви огради или ако имат те са декоративни, високи една педя. По моравата са разхвърляни детски играчки, градински фигурки, колелета. И никой не ги краде. Хората си ги оставят така и го считат за нормално. Примерите от тази държава, които мога да дам, са много. Страхотно общество с гражданско самосъзнание. Не е закона, който ги натиска да са такива, а оформяното с годините съзнание и морални ценности. А тука ... цигани бият горските, дървената мафия скоро ще ни остави без гори.

На някои не им се харесва да се говори за морал, но точно той е в основата на спазване на закона. Прочетете как се справят с корупцията в Сингапур, как е създадена и оформена Южна Корея. Ами хората в дадена държава са тези, които правят държавата. Краде се, лъже се, далавераджийства се, корупцията се шири - щото ние им го позволяваме.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    По- добре се заинтересувайте къде и как са се спрявали с мафиите, криминалния контингент и всякакви форми на високо организирана престъпност.

Една малка справка - последния грандиозен случай, при който не са успели да се справят в Европа, стана ВСВ. По- всичко изглежда, че вие и още много други - включително и родителите ми например - много повърхностно схващате с какви хора си имаме работа и колко яко сме я загазили. Философиите за морала в случая са напълно безполезни и неадекватни - колкото морални да станете, едни хора имат много сериозни пари и са узурпирали държавата във всеки смисъл на думата. Какво ще направи единия морал срещу тези хора? А да стигнем до революция, дали ще е морално - ще се нагледаме ли на морал по време на размирици? Морално ли щеше да бъде да разстреляме Тодор Живков например? А защо не и Андрей Луканов - да има съдебен процес и да бъде осъден на смърт, разстрел там на площада пред всички? О!, извинете - говоря за убийства, кръв, насилие, все неморални неща .... впрочем споменах ли, че си имаме работа със мафиоти?!

п.п. нали - те Южна Корея и Северна Корея са все корейци, все едни и същи хора, ала да се замисли някой така, защо в северна се е получило по един начин, в южна по друг ..... чакай аз са сетя: корейците са се разделили на морални и неморални, и неморалните са си създали една държава, а моралните друга, заради това в Северна Корея сега живеят много по- зле от сънародниците си в Южна Корея - щото южняците са по- морални от северняците.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •