Мисля да оставя сериозните измервания на научните работници.
Ако питите на дадено семеиство не се подменят 10 години пчелите ще почнат да издребняват .Килииките всяка година ще стават все по малки и тясни,ларвите ще получават все по малко храна преди запечатване.Дребасъците които ще се раждат няма да могат да носят достатъчно храна и да изпълняват кошерните си задължения,семеството боксува и някоя хубава зима загива.Друга е бирата в хралупата,цепел съм навремето,пчелите винаги са едри и тежки,килииките където се е излюпило наколко поколения пило става за складиране на мед и се гради нова пита където се гледат децата.Обикновено дънерите издържат 4-5 години и мортос ,идват молците изчистват всичко и се настанява нов рой.Колега назат пише че зимните са по малки от летните,няма логика,вчера обединявах 2 слабака тръсканите пчели дрънчаха като круши на прелката.Всеки е виждал крава малко са посали крави.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Веднага ще ти дам пример. Спомняш ли си за фермите когато ти си гледал комшийката влюбено, а учебника ти по електроника е стоял в скута ти? Ооооо, то още не е имало електроника.Тогава са се отглеждали разни му там говеда, овце и свине. И знаеш ли как са селектирали? Хубавите на показ, а "боклуците" на кмета, ветеринара и т.н. Та така се следи посоката. Добрите живеят, а другите в коша. Едните с острови, а другите - "кресливите", знаеш къде?
Селекцията както съм казвал много пъти става с добри условия и "настройване" на места в които не е желателно да се пипа. Получават се дадени форми, които природата по - често изхвърля. Затова няма свръх крави, свръх овце и свръх свине. Така няма да има и свръх пчели. Ще ми кажеш - виж колко породи има? Има. Пусни ги в природата и стой та гледай какво ще се получи. Дивото е по - силно и винаги ще пребори разни там човешки напъни. Вземи хората и анаболите.
Мисля, че не се разбираме и говорим за различни неща. Ако тръгнеш да правиш регресия на размера на пчелите трябва да знаеш накъде вървиш. Трябва ти по-точен метод за измерване от окомера. Това имам в предвид. Интересно ми е също накъде вървят нещата в природата. Ако примерно намерим пчелно семейство, живяло в някава хралупа години наред дали те се смаляват или запазват гена си на едри пчели.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Идеята беше да смалим килйките, а не пчелите. Аз въобще не съм сигурен, че смалените пчели ще са по-добри. Всички разумни доводи са в обратна посока.
Имах ги.Работят си нормално.Като медодобив-наравно с другите.
Бих казал"совите не са това,което са"..Демек "окото лъже"
Например;пчелите с по дълго хоботче НЕ събират повече мед,дори напротив.
С кърменето,до известна степен може да се промени и гена........
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))