Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 95
    Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    И кои точно размери и се променят, а кои се запазват?
    Ами стомахчето им нараства на дължина и дебелина предполагам. Та оттук и дължината на пчелата и донякъде дебелината.

Ха, ха....забравих....изпъкват им очите и се изпъва врата от тежестта.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Кой те е емнал? Като пишеш нещо го подкрепяй. Не само да го напишеш и бегом. Като смяташ, че е вярно - оспорвай го. Ето примера от преди малко. Гнилец. Кажи защо мислиш така, откъде дойде до това заключение. Може и ние да не виждаме симптомите, покажи ги. А не ха, ха … гнилец и ние трябва да гледаме втрещени, но след като иззимят и се развие добро семейство, то тогава Атанасов, а в последствие другите какво да си мислят за твоето решение? Е, остава да те емнат и да не ти вярват, но това си го правиш сам.
    Нали само обсъждаме? Той мойте рамки, аз неговите, все си пишем, пък кой ли ни вярва.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Нали само обсъждаме? Той мойте рамки, аз неговите, все си пишем, пък кой ли ни вярва.
    Не само да си пишем, а и да се обосноваваме. По този начин ще се разбираме и няма да се сърдим. Както казах по - горе - пишеш и бягаш. Сега ти доста добре познаваш материала и доста добра база имаш за да казваш, показваш и обясняваш. Нямаш право да се сърдиш когато те нападат, защото само загатваш някакви твои прийоми и до там. Вярно на фона на мъглата която създаваш, изглеждат фантасмагорични, но като не обясняваш как стават, а това е защото мислиш, че хайде като ги научиш и ще ти вземат хляба. Не е така. Всеки си има начини по които стига до същото място до което и ти. Е, не всички, но не всички са умни колкото ТЕБ /и мен /.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Аз също имах някоко сем. които за зазимяване отглеждаха видимо по дребни пчели. До сега мислех това за някаква моя грешка или аномалия, а то ще излезе ген. Тези семейства вече им загубих следите и сега нямам такива и дори напротив. Точно миналата седмица го обсъждахме с жената в семействата сега забелязваме зазимяване с много едри пчели.
    Въпроса как ги мерим е малко шегаджйски. На око естествено. Определено си личат без да внимаваш дори.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Ако обаче решим да правим по-продължително и подробно наблюдение окомера не помага. Помагат снимки на обездвижени (или умъртвени пчели) върху милиметрова хартия и сравнение на тези части, чийто размери не зависят от поети количества нектар или мед.
    А иначе сериозните измервания са си сериозна работа:
    http://med60.ru/zarubezhnyiy-opyit/m...ja-pchjol.html
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Ако обаче решим да правим по-продължително и подробно наблюдение окомера не помага. Помагат снимки на обездвижени (или умъртвени пчели) върху милиметрова хартия и сравнение на тези части, чийто размери не зависят от поети количества нектар или мед.
    А иначе сериозните измервания са си сериозна работа:
    http://med60.ru/zarubezhnyiy-opyit/m...ja-pchjol.html
    Както и при хората, животните, че и при насекомите има разлика в размерите им, така и при пчелите в дадено семейство ще има разни размери.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мисля да оставя сериозните измервания на научните работници.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Както и при хората, животните, че и при насекомите има разлика в размерите им, така и при пчелите в дадено семейство ще има разни размери.
    Така е, но ако решиш да правиш нещо в посока на селектиране на по-дребни пчели, нали трябва да видиш от къде си тръгнал и на къде вървиш?
    Как според теб трябва да се следи посоката?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Така е, но ако решиш да правиш нещо в посока на селектиране на по-дребни пчели, нали трябва да видиш от къде си тръгнал и на къде вървиш?
    Как според теб трябва да се следи посоката?
    Веднага ще ти дам пример. Спомняш ли си за фермите когато ти си гледал комшийката влюбено, а учебника ти по електроника е стоял в скута ти? Ооооо, то още не е имало електроника. Тогава са се отглеждали разни му там говеда, овце и свине. И знаеш ли как са селектирали? Хубавите на показ, а "боклуците" на кмета, ветеринара и т.н. Та така се следи посоката. Добрите живеят, а другите в коша. Едните с острови, а другите - "кресливите", знаеш къде?

Селекцията както съм казвал много пъти става с добри условия и "настройване" на места в които не е желателно да се пипа. Получават се дадени форми, които природата по - често изхвърля. Затова няма свръх крави, свръх овце и свръх свине. Така няма да има и свръх пчели. Ще ми кажеш - виж колко породи има? Има. Пусни ги в природата и стой та гледай какво ще се получи. Дивото е по - силно и винаги ще пребори разни там човешки напъни. Вземи хората и анаболите.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Веднага ще ти дам пример. Спомняш ли си за фермите когато ти си гледал комшийката влюбено, а учебника ти по електроника е стоял в скута ти? Ооооо, то още не е имало електроника. Тогава са се отглеждали разни му там говеда, овце и свине. И знаеш ли как са селектирали? Хубавите на показ, а "боклуците" на кмета, ветеринара и т.н. Та така се следи посоката. Добрите живеят, а другите в коша. Едните с острови, а другите - "кресливите", знаеш къде?

Селекцията както съм казвал много пъти става с добри условия и "настройване" на места в които не е желателно да се пипа. Получават се дадени форми, които природата по - често изхвърля. Затова няма свръх крави, свръх овце и свръх свине. Така няма да има и свръх пчели. Ще ми кажеш - виж колко породи има? Има. Пусни ги в природата и стой та гледай какво ще се получи. Дивото е по - силно и винаги ще пребори разни там човешки напъни. Вземи хората и анаболите.
    Мисля, че не се разбираме и говорим за различни неща. Ако тръгнеш да правиш регресия на размера на пчелите трябва да знаеш накъде вървиш. Трябва ти по-точен метод за измерване от окомера. Това имам в предвид. Интересно ми е също накъде вървят нещата в природата. Ако примерно намерим пчелно семейство, живяло в някава хралупа години наред дали те се смаляват или запазват гена си на едри пчели.

Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •