Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
Не знам какво толкова му се плашите, щом се третира след ваденето на меда.

- Изключително вреден за хората. - Амитразът е класифициран като притежаващ потенциален канцерогенен ефект (US EPA 1996 ). На базата на тези изследвания е забранен в САЩ. Употребата му в земеделието е забранена в рамките на ЕС поради неговата екотоксичност (OB L 46, 17.2.2004 г). Разрешен е в отделни страни от ЕС, където е получено разрешение за употреба на отделни търговски марки.- Не оставя остатъци във восъка, това обаче не важи за меда – „според Европейската Агенция за оценка на медицинските продукти, остатъци от него могат да бъдат намерени до четири месеца в мед съхраняван при температура20 градуса”. - „ Амитразът се разлага на стабилни химични съединения в пчелния мед, които могат да бъдат открити, като остатъци в храната и на повърхността на водни проби (Corta et al.1999).” (Radakovich et al. 2013 )."... „ За разлика от самия амитраз неговите метаболитни продукти са стабилни в мед и могат да бъдат открити като остатъци в храната и на повърхността на водни проби (Cortaetal.1999)." (Radakovichetal. 2013 )- Амитразът има изразена генотоксичност (увреждащо ДНК действие) спрямо хора при всички тествани концентрации. Причинител за това са неговите метаболитни съединения получени след разпада на препарата. Най-важното е че тестваните концентрации амитраз са много по-ниски от тези които се използват в пчеларството (най-ниската тествана концентрация е 5, 75 пъти по-ниска от допустимите количества остатъчно вещество).- На най-голям риск е изложен самият пчелар, тъй като той влиза в директен контакт с този продукт. (Radakovich et al. 2013 ).