Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
Колега, като дойдеш там където се ползват инсектите тогава продължи с разсъжденията, че много мечтатели станахте днес и ми идвате в повече.
Съжалявам колега, не искам да влизам в спорове с който и да е от опитните, знаещи и можещи пчелари. Научих много от вас, благодарен съм и разчитам и в бъдеще да ни учите. Вижте какво се получава. Вие сте конвенционални пчелари, знаете отлично болестите и неприятелите и се борите с най ефективните химични средства и успявате, ликвидирате проблема без да навредите нито на пчелите нито на продукцията. И аз имам направен от сина ми ел. изпарител на 12 v много по удобен от твоя, широчина около 5 см, дебелина под 1 см, влиза през прелката до средата на кошера. Един път е използван, работи перфектно но...от 10 семейства 5 загинаха и...ела пак да го използваш. Вината не е нито ОК нито в изпарителя а в пчеларя.
Аз също с носталгия си спомням за живота на село. Цяло лято спяхме под звездите, момчетата от махалата на едно място. Нещо повече, и аз съм жънал със сърп и вършеел с диканя. Единственият фунгицид тогава беше бордолеза и то само за лозите. Другото си ставаше без нищо. Това е минало и няма да се върне никога. В момента освен псувните и тюхкането, нищо не можем да променим, можем само да се пригаждаме. Едва ли има трезво мислещ човек, който да не е против пестицидите, нещата са стигнали до там, че без тях неможе. Само дето и аз не знам как можем да накараме всички земеделци да ги прилагат така както вие прилагате вашите. А това е възможно и би трябвало да е и задължително защото се нанася вреда и на други. Не съм от хората които искат "лаф да става". Аз също не харесвам всестранно развитите гугъл специалисти. Случайно или не имам дългогодишен опит в земеделието и познавам доста добре и болестите и неприятелите по растенията както и действието на пестицидите. Пак ви казвам пестицидите ги има но ако се използват както трябва, пак ще има вреди, но да го кажем, ще бъдат по- малки или под икономическия праг на вредност т.е. пчеларя хич няма да разбере.