Коло е умело не знам. Сз за сега успявам долу горе. Освен това дори и задегнати ние веднага ги стесняваме, подхраме и т.н.Помагаме им. В природата няма кой.
Гарантирано от ГЕРБ.
И най - малка представа си нямате за к'ви врътки става на въпрос. Навсякъде където трябва да се вземат едни прилични пари са там и са ги налазили. Ей,... и да не вземете да гледате на север.
Keep Walking...
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Не, пчеларите в полските райони сами не могат да си опазят пчелите. Земеделците също не могат да минат без химия. Решението е много простичко. Земеделеца си спазва стриктно технологията за РЗ, пчеларя си спазва стриктно технологията за отглеждане на пчели. Това е и ползата е взаимна.
Няма технология, инстукция или каквото и да е, където да се препоръчва третиране по време на цъфтеж и това не е заради пчелите а заради растението. Всяко кръстосано опрашващо се растение има нужда от нещо за да се опраши затова отделят и аромати и нектар. Приключили опрашването, приключва и нектароотделянето. По доматите едва ли сте видели пчела, самоопрашващи са. Един добър земеделец би трябвало да знае, че се третира в хладните часове на деня иначе се губи ефекта на препаратите а може и да навредят. Тука по нивите винаги се пръска след залез слънце но..по дворовете не е така. Не знам пчелите ви дали са постоянно край блоковете но...няма как да спрете земеделеца да си опазва стоката а мотиката отдавна е захвърлена затова ще има химия. Ако се използва правилно, няма да навреди на никого.
Интересно какво би казал за рапицата, защото точно тя се пръска по време на цъфтеж, заради цветояда.
За рапицата освен,че пуска около 24 кг. нектар от декар, друго нищо не мога да кажа. Далече от нас са и рапица и слънчоглед и...всички стопански култури които пускат нещо за пчелите. Но...пестицидите ги познавам достатъчно та да кажа- има лек за всичко и то такъв, че да не вреди на другите. Монсанто, Баерн или Синджента не произвеждат продукти само за България. Мислите ли, че американския фермер ще позволи да му тровят пчелите които той наема с пари? Рапицата и слънчогледа не са от вчера нито пък цветояда. Абсолютно сигурно е, че има и технологии и пестициди съобразени с околната среда. Лошото е това, че за българския селянин/аз също съм селянин/ отровата си е отрова и важи за всичко. Не е така. Има десетки неприятели има и десетки инсектициди. Сега на момента като се замислих и се изненадах. Всъщност не можах да се сетя за тотален инсектицид!!!! Всичките са селективни т.е. все нещо остава живо. Айде...
Конкретно на въпроса. Бих намерил подходящия инсектицид и бих третирал непосредствено преди цъфтежа ако трябва неколкократно. Сами се сещате какво следва, докато се развие следващата вредоносна популация,цъфтежа ще е преминал. Ако все пак се развие, подбира инсектицид с нокдаун ефект, пръска вечерта след прибиране на пчелите и...
За всичко има лек ама и Нане и Вуте ги има...
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))