Аз съм ги продал още зимата, иначе нямаше да натискам толкова за отводки. Моята основна грешка беше, че не се погрижих за кошерите когато трябваше а ходих по институции заради тоя боклук дето ми разби къщата. Хубавото е че вече е задържан за постоянно и ще полежи в затвора.
в случая най-важното и хубаво нещо според мен е, че си даваш ясна сметка къде са ти грешките, защото съм сигурен, че ще има колеги "професионалисти", които си мислят че с тях започва и с тях завършва пчеларството, и които в края на провален сезон започват да търсят причини навсякъде другаде, но не и в собствените си действия или бездействия![]()
IMG_20180625_155549.jpg
Четвърти магазин само с основи.
А, ето за това ставаше въпрос. Подсказах го на една дама - пчеларка и знаех, че нашичкият няма да и устои и подаде.Разказах случката и на другите около мен колеги и те започнаха да му "раздвижват" бизнеса. Сега кой печели и кой губи не знам? Дори на мен ми се прииска да си купя.
5 пити с почти люпещо се пило. Че те моите силните кошери нямат по толкова.
![]()
Така е. Един човек още зимата ме пазари да му продам отводка. Миналата година си купил, ама не изкарала зимата, понеже не и обръщал достатъчно внимание... Дойде време и му казах, че имам готови. Пита ме за парите. Викам 20 лв на рамка пълна с пчели, на 5 рамки са в момента значи 100 лв. Взе да гледа в тавана, и да си чеше брадата и вика... Ок ще видим какво ще реша, че миналата година за 60 лв я взех...
При пчелите има мед, защото има ред!
Ценообразуването би трябвало да бъде организирано така - средната цена на рамката е 20 лв, майката ако е по стара от една година е бонус ако е млада + 20лв. Т.е. отводка на 3 пити - 60лв, за това получаваш стара майка + 2 пити пило + 1 пита хранителни запаси, 6 пити - 120 лв получаваш стара майка + 4 пити пило + 2 хранителни запаси, 10 пити - 200 лв получаваш стара майка + 6 - 7 пити пило + 3 -4 пити хранителни запаси ( ако се продава и кошера с магазина и питите му плюс още 30 - 50 лв зависи от състоянието му)
п.п. цените със стара майка би следвало да са валидни до преди акацията иначе се губи смисъла
В дебелите книги по икономика пише, че търсенето определя цената, но кой ли от пчеларите се интересува от икономика и финанси. Изказванията във фейса ще излязат прави, че програмите са за определени хора, който създават правила за собственото си благо и държава защитаваща интереса им. Как ли се нарича това? Една друга гледна точка.
Мисля, че има някакъв стандарт на отводка, останалото са свободни съчинения и всеки си ги прави както му е угодно и в повечето пъти надделява тарикатлъка на една от страните. Другото което е, че отводката би трябвало да е с млада майка. Да не говорим за прекарването със старата майка, която пробутваме за да и вземем парите.
В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))