А, ето за това ставаше въпрос. Подсказах го на една дама - пчеларка и знаех, че нашичкият няма да и устои и подаде.Разказах случката и на другите около мен колеги и те започнаха да му "раздвижват" бизнеса. Сега кой печели и кой губи не знам? Дори на мен ми се прииска да си купя.
5 пити с почти люпещо се пило. Че те моите силните кошери нямат по толкова.
![]()
А какви трябва да бъдат? Ето каква отводка видях аз преди няколко дни
- млада майка
- една пита с люпещо се пило двустранно
- 1/3 пита с разновъзрастово пило едностранно, другата страна напълно празна
- 1 пита с мед колкото длан едностранно, другата страна празна
- 2 напълно празни пити, едната - изградена основа
- нито дори 1 килийка прашец
- пчели, колкото да покрият пилото
Колко смяташ, че трябва да струва такава отводка? Ако продаваш, каква цена ще искаш? А ако купуваш, колко би платил за така описаната отводка?
Такова нещо не би трябвало да се подарява, камо ли да се продава за отводка.
Не е луд, този който яде зелника, а този който му го дава.
С такива отводки изгорях на старта. Пак тогава купих и отводка, която си заслужаваше всеки лев. Видях разликата и от тогава съм на мнение, че стойността се измерва в пълни пити пило и пълни междурамия + майка. Останалото е пълнеж. Не бих купил рамки с мед и дрън дрън... Има го в магазина. В сезона на отводките, четири пити пило покрити плътно с пчели, какво точно няма да си намерят в природата? Ангажимента на пчеларя си остава същия, основи и сироп. Е да, ама такава отводка се развива прекрасно и има шанс да се изплати същата година(при налична късна паша и подходяща намеса на пчеларя)!!! При такава картинка, каква е цената на отводката? Смятам, че това са добре вложени пари. И всеки начинаещ трябва да знае какво плаща и до къде води "тънката лайсна". Една слаба отводка върви със ...найсе посещения, ...найсе подхранвания, една година дондуркане + евентуални грешки, късмет при презимуване.... Е, каква и стана цената? Стандарта в случая е нещо ориентировъчно като минимум според мен, но не е задължителен. Всеки, който плаща с парите си, е в правото си да избира какво да купи!
Смяташ ли, че се дава възможност да се провери какво точно се взема? Отиваш вечерта след като пчелите са се прибрали, вече е почти тъмно и кутийте с отводките са запечатани, идва ти реда, посочват ти кои са твоите отводки, товариш и си тръгваш. Едва на следващия ден, когато ги прехвърляш в кошерите, виждаш какво си купил.
Много ми е жал и за самите пчели живели при такива условия
Отводките струваха по 100+ лева.
Съгласна съм с всичко, което си написал. Купувала съм и силни отводки, като описаната от теб, имаше и 1 такава, но останалите са горе долу като описаната в предишния ми пост, която е най-зле. Единственото хубаво е, че са попаднали в добри ръце и за тях ще се положат необходимите грижи. Дано поне да влязат здрави и силни в зимата.
Сигурен съм, че гафовете с отводките са много. Програмите задължават и отварят вратички за злоупотреби и мърлящина. Мисля си, че пчелопакета е по-малкото зло. И там може да си купиш майка на преклонна възраст, но може да се договори гаранция, че е снасяла поне. По-бавно се случват нещата, но и парите са други(поне така съм чувал). Не съм и наясно програмите включват ли пчелопакета. Ако нямам доверен доставчик, бих избрал пчелопакет.
Аз преди да продам малко пчелно семейство тествам майката как работи за да продам хубаво семейство. Като направи 3 рамки плътно пило е готова за взимане.
Това е добре, лошото е че недобросъвестни колеги се възползват от това технологично време което е необходимо на майката да осемени тези три пити и през това време си продават техните отводки „калемени“ пак с три пито пило, но от други кошери, а ти когато си готов с реалното пило пазара вече е затворен. Абе омагьосан кръг малко се получава, но ......
Да виждаш хранилки. ГОЛЕМИ. Твоите 5 или 10 кила бяха. Аре измисли нещо по-готино.![]()
В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))