Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
....
Видях, че казуса тръгна от запитването на Радо, но аз имам известна слабост към майките - може би е продиктувана от по- слабото ми представяне при развъждането на нови майки. Аз отдавна съм се убедил, че не случайно майкопроизводството е един отделен, цялостен занаят - един човек може да се представя отлично, като пчелар- медопроизводител, но да е пълна катастрофа що се отнася до майкопроизводството. За мен вече съм приел, че второто така и не ми отдава .... "отръки" да го кажем - сякаш трябва да имаш интуиция за тези майки.

Слувало ми се е през годините например - отводка, нова майка, опложда се, почва да снася, всичко шест плюс, а някой от моите старци рече "тази майка нема да я бъде". Е как нема да я бъде - гледам я едра, хубава, реди пилото, като китайска стена, няма грижи нали. Е тей, ала след седмица отварям - майка няма, пчелите заложили маточници. А де?! Пък се придържам правилото - едно семейство нямали майка, значи нямаш семейство. Така, че съответно аз винаги съм особено предпазлив и внимателен щом става дума за майките - винаги с "едно на ум". И с това "едно на ум" стигнах до едни други заключения, та от своя страна изненадах моите старци с нещо, което те не подозираха - фактически и аз не знам защо се получава така, но от практиката съм установил, че изключително често сработва. Аз пазя всяка оплодена и пронесла майка до последно - калпава, не калпава, аз я пазя. И няма да забравя първия път, когато ми се случи следното. Имах едно семейство, в което как и що не знам, но майката си беше изгубила едното крило - и както си беше с едно крило, куцаща, като баба, пълзеше на една страна, тъй и си снясаше що годе нормално да го кажем, но все пак семейството, като цяло не изглеждаше много добре. Та реших да я подменя, но за всеки случай я отделих с една пита пчели + добавих и една от склада, в отделен сандък. След два- три дена двете пити наснесени плътно - добавих още две. След седмица всичко наснесено - добавих още ... и още ... и още и в слънчогледа това семейство ме приби от мед. Също и презимува без проблем. От тогава до ден днешен никога не елиминирам майка, докато не съм се убедил на сто процента, че наистина е проблемна. Случвало ми се е не един път, в някое семейство майката да спре да снася, пчелите започват да залагат маточници и т.н. - не бързам, отделям майката само с една пита пчели в друг сандък и не правя нищо друго, и мине не мине майката да си пронесе, семейството да си тръгне и да нямам никакви грижи с него.

Та заради това се хванах за мъртвата майка в този метод. Инак относно търтовките - при ~200 семейства вече не се занимавам с оправяне на търтовки, директно разформировам. Пробвал съм през годините какви ли не методи по темата и по моя опит, мога да кажа следното - търтовка мине ли някакъв период от време, не се наемам да кажа колко точно, но мине ли един период няма оправия и това е. Дори да успее човек да я възстанови, да си има майка и прочие, то пак това семейство на нищо не прилича, а аз определено не обичам слаби семейства. Тъй че към търтовките съм безмилостен, но към майките съм особено търпелив и предпазлив.