Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    .....А се слага мрътва майка защото ако не я приемат и я убият ще я изхвърлят от кошера....
    Големи гимнастики с неясен изход. Ако има снасяща майка под ръка, най-лесно се оправя търтовка. Няма защо да се убива. Поставя се под клетка (тип-капак ) върху пита на участък с храна, с десетина придружаващи пчели. Така остава, докато търтовките престанат да снасят. Това се следи и се разпечатва търтеевото пило за почистване.Няма нужда питите да се бракуват.

пп. Къде ходите да четете разните дивотии, не знам.

Снимка0470.jpg

За такава клетка пиша. В този вид, след почистване от пчелите, пускам майката при майкопроизводство. Когато оправям търтовка, от вътрешната страна слагам ситна мрежа ( може и от комарник ).

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Големи гимнастики с неясен изход. Ако има снасяща майка под ръка, най-лесно се оправя търтовка. Няма защо да се убива. Поставя се под клетка (тип-капак ) върху пита на участък с храна, с десетина придружаващи пчели. Така остава, докато търтовките престанат да снасят. Това се следи и се разпечатва търтеевото пило за почистване.Няма нужда питите да се бракуват.

пп. Къде ходите да четете разните дивотии, не знам.

Снимка0470.jpg

За такава клетка пиша. В този вид, след почистване от пчелите, пускам майката при майкопроизводство. Когато оправям търтовка, от вътрешната страна слагам ситна мрежа ( може и от комарник ).
    Атанасов имаш право но въпреки всичко принципа е един и в двата метода използват се феромоните/между друхото преди 400г. е писано за тях/но много често неправилно казват за тях че са средство за комуникация но не е точно така по скоро чрез феромоните един индивид влияе на друг много силно изразено е при насекомите.Иначе начини за оправяне на търтовка много като метода на Делтата е най добър за мен и по мое мнение той е много простичък елегантен и ефикасен.

П.П.Атанасов пропуснал си да прочетеш трудовете на Скиркявичюс /вярно не си фен на руската пчеларска литература ама има доста неща дето не са за подценяване/.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    като метода на Делтата е най добър
    Метода на Делтата? Има ли такъв метод или само разводняваме търтовката до отводка без майка?

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Метода на Делтата? Има ли такъв метод или само разводняваме търтовката до отводка без майка?
    Има
    Има ли рецептата на Дони с ОК

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Има
    Има ли рецептата на Дони с ОК
    Някой беше кръстил една, но дали е на Дони? Та и метода на Делтата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2016
    Пчеларски район
    Ресен-село Паскалевец
    Кандо-прочетох ти поста,и аз съм като тебе справям се чудесно със кошерите имам 76бр.Само една търтовка и то отводка направена със маточник за самосмяна но сборна и са прегризали маточника.Но с майките не ме бива изобщо не мога все още да се науча да си ги правя.И когато видя маточник веднага правя отводка.Да не забравяме че съм на 3г.пчелар и почнах с 5 кошера.Но реших от постовете които сте писали на моето запитване,тръскам я търтовката и си правя нова отводка.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    След фиаското в началото на миналата пролет което претърпях с маточниците на 20 отводки които ги прегризаха вече ползвам предпазители. До тогава съм нямал проблеми с прегризване но...
    За сега съм много доволен от предпазителите...

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Rado76 Виж публикацията
    Само една търтовка и то отводка направена със маточник за самосмяна но сборна и са прегризали маточника.
    Ще ти кажа как процедирам в такива ситуации.
    Сборна отводка с маточник за самосмяна никога не правя - защото има голяма вероятност пчелите от другите семейства да прегризат маточника.
    Ако ще правя отводка с този маточник, то тя ще бъде само с пчелите от това семейство - желателно е да бъде с по- младите пчели.
    А по принцип, когато видя такъв маточник и искам да запазя майката от това семейство - както обясних в предния ми пост: отделям майката, а не маточника т.е. запазвам целостта на семейството, то така или инак е задействало процеса, и съответно на майката дните са преброени, аз не се опитвам да прекъсна този развой, само отнемам майката с една пита и го оставям да си кара работата т.е. самосмяната.
    Но и имай предвид, че по време на рапица не е рядкост да се случи фалшива самосмяна - не знам защо така се получава, но конкретно в рапицата съм го забелязвал не един път: залагат маточник, после сами си го прегризат.

Пък колкото до търтовката - точно пък от отводка бял кахър, случва се не е семейство да ти се е отъртовило, а отводка. Грешка някаква, ако може да се отчете от твоя страна, това допускам, че може да е ненавременен преглед на отводката. Може би в предния коментар трябваше да добавя още нещо за търтовките - като цяло моя подход е такъв, че аз не се уча как да оправя търтовка, а се уча как да не допускам такава. А основното правило в този урок, което трябва да се спазва е да се преглеждат семействата (и отводките) редовно и навреме - и нека подчертая, че в този форум едвали има по- голям мързел от мен, та ако имаше как въобще и да не отварям кошер, но ..... което си е нужно, което е необходимо, няма как. Може би ще срещнеш някои развити философии из темите, как да съкратим прегледите (най- вероятно и аз самия съм ги развивал), но тези философии повярвай ми не са за начинаещи. Докато се научиш да не отваряш кошерите в повече отколкото е необходимо, ще мине време - стаж, опит, грешки и т.н. Така, че гледам да си правя прегледите редовно и не вдигам ни един капак в повече отколкото е нужно - и до търтовки въобще не стигам. При мен търтовка може да се получи само след зимата - тази година имах две, как и що не ги знам, но изгубили майките, и се отъртовили.

Успех и занапред - имали желание и проявява ли човек постоянство, занаята се учи.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    ...Иначе начини за оправяне на търтовка много като метода на Делтата е най добър за мен и по мое мнение той е много простичък елегантен и ефикасен.

П.П.Атанасов пропуснал си да прочетеш трудовете на Скиркявичюс /вярно не си фен на руската пчеларска литература ама има доста неща дето не са за подценяване/.
    Какво му е доброто, ама така е : един кара отпред, друг харесва отзад. Когато пуснеш майката от клетката след седмица, на нейното място има вече яйца. На даскала майката от маточника ,кога ще почне да снася, ако изобщо почне. Пак да пиша : ша ма уморите с тези търтовки. По-лесно от оправянето им няма.

На тоя сибирския, името му не мога да прочета, ти искаш трудовете му да чета.

пп. Няма спор в темата, аз пиша за тези дето ще си изтърсят пчелите в задния двор и ще загубят едно семейство. Нямало време, нашите съседи казват : "времето пари не струва". Еййй , големи англичани станахте.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Какво му е доброто, ама така е : един кара отпред, друг харесва отзад. Когато пуснеш майката от клетката след седмица, на нейното място има вече яйца. На даскала майката от маточника ,кога ще почне да снася, ако изобщо почне. Пак да пиша : ша ма уморите с тези търтовки. По-лесно от оправянето им няма.

На тоя сибирския, името му не мога да прочета, ти искаш трудовете му да чета.

пп. Няма спор в темата, аз пиша за тези дето ще си изтърсят пчелите в задния двор и ще загубят едно семейство. Нямало време, нашите съседи казват : "времето пари не струва". Еййй , големи англичани станахте.
    А аз също не споря за мен е по интересно дали кошер с умряла майка може да стане търтовка /разбира се за известен период от календарно време съобразено със сезона/. А търтовките си ги уважам много яки животни са нещо като катър или муле неще неще и като каже а сега няма спирка.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •