Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    13.09.2016
    Здравейте. Каква е причината силен кошер да не гради долу, нито да събира мед в магазина и да го гради. Постоянно висят на прелката. Има пресно и запечатано пило, на 3 рамки, има и 3 матлчника запечатани и няколко отворени. Тоя кошер досега съм му взимал 4 рамки с пило за последните 3 месеца. Има паша сега... Липата та дори слагам от време на време сироп. Не знам защо бездейства така. При рой така ли е да знам да ги цепя отново?

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от qnkov90 Виж публикацията
    Здравейте. Каква е причината силен кошер да не гради долу, нито да събира мед в магазина и да го гради. Постоянно висят на прелката. Има пресно и запечатано пило, на 3 рамки, има и 3 матлчника запечатани и няколко отворени. Тоя кошер досега съм му взимал 4 рамки с пило за последните 3 месеца. Има паша сега... Липата та дори слагам от време на време сироп. Не знам защо бездейства така. При рой така ли е да знам да ги цепя отново?
    Сложи още един магазин или му пусни дъното.Според мен има слаба вентилация.Преди много се радвах на такива кошери.Ако не бяха Калинския и Даскала още щях да им се кефя.
    Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..

Потребител
    Регистриран
    13.09.2016
    Магазинът го сложих още преди месец, защото бяха все така и тогава. Горе наредих празна, изградена, празна изградена, а надолу сложих 1 за градеж. В момента, тази за градеж е на половина изградена, има напълно празна изградена рамка, без нищо по нея, а другите са смесица. Дъното е с мрежа, 15на15 см, отворът на прелката е напълно отворен. Нямам и на идея защо този кошер не иска да работи и грам. В магазинът от месец няма 1 изградена рамка, има 2 почнати. А имаше малко акация, а от 3-4 дена градът е пълен с липа. Няма разитвие. Отгоре на всичко правят маточници, засега са 3 дълги и няколко чашки, които не знам дали не са самосмяна... Не знам как да процедирам. Да го оставя ли така... да разместя ли нещо, не знам. Преди 1 ден взех отводка на 5 рамки, която за 2 дена изгради празна рамка. Какво се случва в тоя кошер, при положение, че има толкова много пчели... Миналата година нямах тоя проблем с нея. Носеше мед за страх, но тогава бе слънчогледа...

http://prntscr.com/jplvjr

Снимка.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Магазинът го сложих още преди месец, защото бяха все така и тогава. Горе наредих празна, изградена, празна изградена, а надолу сложих 1 за градеж. В момента, тази за градеж е на половина изградена, има напълно празна изградена рамка, без нищо по нея, а другите са смесица. Дъното е с мрежа, 15на15 см, отворът на прелката е напълно отворен. Нямам и на идея защо този кошер не иска да работи и грам. В магазинът от месец няма 1 изградена рамка, има 2 почнати. А имаше малко акация, а от 3-4 дена градът е пълен с липа. Няма разитвие. Отгоре на всичко правят маточници, засега са 3 дълги и няколко чашки, които не знам дали не са самосмяна... Не знам как да процедирам. Да го оставя ли така... да разместя ли нещо, не знам. Преди 1 ден взех отводка на 5 рамки, която за 2 дена изгради празна рамка. Какво се случва в тоя кошер, при положение, че има толкова много пчели... Миналата година нямах тоя проблем с нея. Носеше мед за страх, но тогава бе слънчогледа...

Снимка.
    А майка има ли, че нещо ме съмнява? Това с градежа е малко сложна операция. Трябва да има силна паша за да се получи офанзивно градене. Липата е цъфнала, но дали ще има такъв принос? Рамките са ти много за градеж. Този начин на подредба аз лично я отричам. Слагат се изградените и след това се поставят неизградените. Друг начин е поставяне на изградените и след това отделяне с преградна. Като се качат усилено се поставя и основа. Ако е силен градежа се поставя и втора. Като ги почти изградят се поставя следваща и т.н..

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    И аз днес по обяд подарих един рой, обаче не знам на кого, че да го хвана да почерпи по една бира в хоремага.....даже не видях от кой кошер излезе.....няма и да ги ровя, че липата цъфти, и фъркат като пършинги.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    И аз днес по обяд подарих един рой, обаче не знам на кого, че да го хвана да почерпи по една бира в хоремага.....даже не видях от кой кошер излезе.....няма и да ги ровя, че липата цъфти, и фъркат като пършинги.

Те тая година първаците са малки 4-5 рамки най гулемите.Най много едно шуменско младо да почерпят.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Брата ако ги види тия мостове ток ще го удари.Шегувам се.
    Според мен Модернезаторското съмнение може и да е вярно.За това вече не намеря ли майката отводка не правя не ,че в твоя случай си направил по доброто.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.

Снимка.
    Повече от месец го дондуркаш. За мен не е силен кошера. Имаш маточници запечатани. Извади майката с рамка и малко пчели някъде. Може в преносно сандъче. Махни незапечатаните маточници и ги остави да си направят нова майка. Тази с тези три рамки пило, по това време, според мен не струва. Когато пронесе новата, тази я изхвърли.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Сиромах чиляк и на полвин бира се радва.... най-важното е комуникация да има между пчеларите, и другарска взаимопомощ!

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.04.2016
    Пчеларски район
    Ресен-село Паскалевец
    Колеги я помогнете,имам една отводка търтовка станала на 5 рамки.Имам и един кошер с нова майка 2018г.спряла да снася,има два запечатани маточника,явно не я харесват ще я сменят.Как да процедирам.
    1.Тръскам търтовката
    2.Правя си нова отводка примерно на 6 рамки
    3Вземам майката от другия кошер и я придавам.
    4.Оставям единия маточник в другия кошер.
    Досега не съм слагал майка в клетка и се притеснявам,да не я нараня.
    Някакъв друг метод.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 22 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 22 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •