Цитат Първоначално публикувано от piper Виж публикацията
Днес проверих всички кошери-няма стоков мед от акацията.Имам два кошера ДБ с магазини-еми пълни са.А ЛР-нищо.Попълнили са крайните рамки с акация,но отгоре останали венци от старият мед,и направили венци над пилото.Всички празни килийки заляти с некар,но има и пило.
Общо взето добре,но мед за центофугиране няма.Пило много и предстои да се люпи.И ако се одъжди(в троянският предбалкан не е валяло 45 дни) са готови за клона.
Мислих и наслагах ВО за градеж.Поне ще имат мед до липата.
Просто семействата не баха готови за тази паша-не бяха усвоили 2 корус и като сложих третият и хепетен се объркаха.
Вече се замислям за два ЛР корпуса и 2-3 ДБ магазини или за 8 рамкови ЛР.
С магазини е по добре,но нов инвентар,нов размер рамка, а и 120 кошера Х2 магазина ще излезе....
При вас как е?
При мен е добре. Тази вечер прегледах десетина, заляли трети корпус с нектар, някои нацяло, някои имат по една-две пити празни още. Запечатване няма още. Ама и така цъфтяща акация сякаш друг път не съм виждал. Наслагах им по един магазин 9 рамков, да имат място да пръскат нектара и утре ще отворя останалите. Може би беше по-добре да не слагам магазина най-отгоре, а да го подпъхна под корпуса с нектар, но много труд иска. Само един беше с пило на трети корпус, него го ротирах и сега си има празни пити на трети корпус. Имам си и един слабак, които трета година стои на 1 корпус, гледа много малко пило, на повече от 4 междурамия пчели не съм го виждал и нито мре, нито се засилва. Пилото му разхвърляно, явно майката му нефелна, ама как пък не я смениха досега. Държа си го с учебна цел, да видя какво ще се случи накрая.
Има ли нещо лошо, ако на един кошер са му сложени по това време повече от нужните магазини или корпуси? Понеже имам много инвентар, не ми свиди да им подавам. И още едно питане - на затворени или на отворени прелки е добре да стоят медовите корпуси и магазини?