Не са за изхвърляне, колега. Прието е да се мисли, че нафталина е канцерогенен. Проветри си питите и ги съхранявай по друг начин – например обработени с мравчена киселина. Но имай предвид, че лятно време плодникови пити е почти невъзможно да бъдат опазени от молеца. Най-добре се съхраняват пити в кошера – пчелите си знаят работата.
да знам че в кошера е най добре но взех повече да ви кажа няколко плодникови рамки с основи от миналата година стоят в кашон от банани и молец няма а не бях ръсил с нищо вчера наръсих малко с нафталин но щом е отровен ще ги проветря и преместя в друга стая ще взема мравчена киселина но още не съм много на ясно как да ги третирам
то не му е мястото тук но все пак имам още едно питане с какво може да се пръскат дръвчета и лозя около кошерите
Понеже си нов пчелар, ще си направя труда да ти обясня.
Молеца не яде восъчни основи. Ако все пак искаш да ги съхраниш нареди ги в корпус или в два магазина. Отгоре постави празен магазин. Върху рамките сложи едно малко бурканче и в него налей 50 милилитра мравчена киселина. Остави бурканчето отворено. Завий отгоре магазините с полиетилен, завържи го и уплътни добре. Мравчената киселина се изпарява, и като по-тежки от въздуха парите падат надолу и пазят питите от молеца. Ако, обаче питите са вече нападнати от молеца мравчената киселина няма да помогне.
За другото – по-добре не пръскай с нищо. Най- малко защото не е етично да пръскаш собствените си пчели, а пък можеш наистина да ги отровиш. Направи си овощна градина на друго място в двора.
Успех!
ще пускам един 40 рамков с една плътна преграда на 4,5-4,7 дебелина за продажба че човека излезе не сериозен ако има интерес пишете за подробности
Препоръчват да се пръска с Калипсо. На него пише, че е безвреден за пчелите (дали е така ??????), но задължително привечер при спрял летеж.
Здравейте като новобранец имам нужда от съвет имам 2 кошера силни от който направих и 2 отводки след акацията развиват се добре, проблема ми е че в момента 2 силни са ми с по два магазина в който има сложен нектар хаотично а са с по два защото единия от акацията беше запечатан и аз го взех а другия имаше но не много и не съм го барал после върнах празния от горе и тъка до днес питането ми е най вече че днес видях че има в магазините запечатано и люпещо пило долу в плодника има място и то доста не е задръстен по 6 рамки ми изградиха за 2 дни тук там има пило но не много днес им сложих по една основа какво да ги правя вече не знам
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))